x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești proaste pe piața de energie. Cotațiile gazelor naturale au reînceput să crească

Vești proaste pe piața de energie. Cotațiile gazelor naturale au reînceput să crească

14 Noi 2022   •   14:00
Vești proaste pe piața de energie. Cotațiile gazelor naturale au reînceput să crească

Cotațiile gazelor naturale cresc din nou ca urmare a scăderii temperaturilor, arată datele Bloomberg.

Acestea scăzuseră zilele trecute, pe fondul vremii deosebit de calde pentru această perioadă. 

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze s-au majorat, luni, cu până la 5,8%, după ce săptămâna trecută au scăzut cu 15%. Cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, la ora 8.23,  avansaseră cu 4,2%, până la 102 euro/MWoră.
Compania Maxar Technologies LLC transmite  că vremea se va răci în anumite părți din Europa ceea ce va crește consumul de gaze. În plus, au apărut probleme la mai multe zăcăminte de gaze din Norvegia, cee ce va menține livrările la nivel scăzut, potrivit operatorului de reţea Gassco.

"Perspectiva pentru iarna 2022/23 a fost ajutată de luna octombrie foarte blândă, cu o cerere de peste 20% sub media normală. Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la cantităţile de gaze lichefiate care vor fi disponibile anul următor, acesta este un semnal pozitiv", spun analiştii de la Deutsche Bank AG.

Însă îngrijorările pe piața livrărilor de gaze se mențin ridicate, pe fondul războiului din Ucraina, a prețurilor extrem de mari și a venirii iernii. 

 

×
Subiecte în articol: gaze preturi gaze energie