x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Virgil Popescu dă vina pe furnizorii de energie pentru facturile EXORBITANTE la energie

Virgil Popescu dă vina pe furnizorii de energie pentru facturile EXORBITANTE la energie

07 Feb 2022   •   09:41
Virgil Popescu dă vina pe furnizorii de energie pentru facturile EXORBITANTE la energie
Sursa foto: Lucian Alecu

Problemele la facturile exorbitante la energie provin din faptul că furnizorii nu au respectat legea, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Cu adevărat românii au avut facturi mari. Noi sperăm că nu o să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în noiembrie și decembrie, pentru că o mare parte dintre români au avut facturi mari din cauză că anumiți furnizori nu au aplicat legea. Ba pentru că nu au avut timp să își actualizeze aplicațiile informatice, ba s-au grăbit să dea drumul la facturi să nu intre într-o contabilitate.Legea îi obliga să aplice pentru consumurile aferente, plafonare pentru absolut toți consumatorii casnici, 1 leu pe KW energie electrică și 37 de bani pe KW pentru gaze naturale. Și pentru cei care consumă în plus un discount suplimentar. Au venit facturi către oameni fără să se aplice acest lucru. Ne-am trezit cu furnizori care le spuneau oamenilor că ei au făcut corect. Atunci oamenii nu mai știau ce să creadă”, a spus dem itarul la  b1tv.

„Nu vrem să existe profitori de pe urma crizei energetice şi anumiţi intermediari să câştige. Am aprobat în Guvern un proiect de ordonanţă şi de la 1 februarie venim în sprijinul românilor cu mai mult, practic ridicăm plafonul de consum la energie electrică de la 300 la 500 kW şi la gaze naturale de la 200 la 300 mc. Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum, să încercăm să fim mai moderaţi. Cei care consumă până în 500 kW vor plăti 0,68lei/kW, cât plăteau şi înainte, iar pentru cei care consumă mai mult, plafonul scade de la 1 leu, la 0,80 lei/kW”, a mai spus Virgil Popescu,

Totodată, ministrul precizează că liberalizarea pieței de energie este un angajament al României asumat în fața Comisiei Europene încă din 2012. 

„Când am aderat la UE am avut un calendar prin care România se integra în piața Comunității Europene. În 2012 s-a stabilit calendarul de liberalizare graduală a pieței de energie și al pieței de gaze naturale care s-a întins așa până la 1 ianuarie 2018. A fost un angajament. La 1 ianuarie 2015, piața de energie electrică, piața de energie electrică și de gaze naturale a fost complet liberă pentru tot ce înseamnă non-casnic. Din 2015, în România consumatorii non-casnici, piața era liberă. Până la 1 ianuarie 2018, a fost un calendar de liberalizare asumat de către guvernele care s-au succedat. Piața a devenit liberă și pentru clienții casnici. Ea a fost asumată din 2012. La 1 noiembrie 2018, Guvernul Dragnea a dat o Ordonanța 114 care iar a reglementat și practic a pus capac tuturor investițiilor”, a explicat Virgil Popescu. 

ANRE este responsabilă pentru liberalizarea pieței. 

„Acea instituție trebuie să verifice că piața este liberă, că nu sunt înțelegeri, împreună cu Consiliul Concurenței. ANPC intervine să stingă niște focuri care au apărut. Nu supraveghează piața”.

Reamintim că Guvernul a adoptat hotărârea prin care plafonează preţurile şi care a intrat în vigoare la 1 februarie.

×
Subiecte în articol: virgil popescu energie