x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 10,3% la şapte luni

Volumul afacerilor din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 10,3% la şapte luni

08 Sep 2009   •   00:00

Volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor auto, a scăzut în iulie faţă de iunie atât ca serie brută, cu 7,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%. La şapte luni declinul este de 10,3%, respectiv 10,4%.

În iulie, faţă de luna anterioară, indicatorul pentru comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 10,8%, volumul cifrei de afaceri din vânzările de produse nealimentare a înregistrat o creştere de 6,5% şi volumul cifrei de afaceri din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun a crescut cu 5,7%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

"În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna iulie 2009 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o creştere cu 5,5%, provenită în principal de la activitatea de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor şi de la hoteluri şi restaurante cu 30,3%, respectiv cu 12,2%. În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna iulie 2009 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o scădere cu 0,3%", se precizează în comunicat.

În iulie 2009 faţă de iulie 2008, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, a înregistrat o scădere cu 13%, ca urmare a reducerii înregistrate în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (22,1%), respectiv la vânzarea de produse nealimentare (12,6%) şi vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun (6,2%).

În primele şapte luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, a scăzut cu 10,3%, scădere determinată de reducerile din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (20,6%), respectiv de vânzarea de produse nealimentare (9,8%) şi de vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun (3,5%).

×
Subiecte în articol: economic