x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vremuri grele pentru termopane

Vremuri grele pentru termopane

27 Ian 2005   •   00:00

Proiectul european de standardizare a productiei de usi si ferestre va determina falimentarea a sute de mici intreprinzatori din Europa, inclusiv din Romania, apreciaza Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR). Cauza este incapacitatea acestora de a acoperi costurile ridicate presupuse de aplicarea noilor norme.

COMPETITIE. Geamurile romanesti ar putea fi la aceleasi standarde cu cele din UE
LEGE. Proiectul a fost elaborat de Comitetul European pentru Standardizare si urmeaza sa fie supus aprobarii finale a Comitetului. "Pentru Romania, acest proiect ar avea implicatii majore, avand in vedere ca majoritatea IMM-urilor din domeniu nu produc in serie. Toti constructorii vor fi fortati, ca urmare a acestei decizii, sa isi adapteze productia noilor standarde. Acest lucru necesita testarea fiecarui nou produs pentru a certifica folosirea noilor standarde", se arata intr-un comunicat al UNPR. Marcarea produselor pentru materiale de constructii a fost conceputa pentru productia industriala in serie. Micii intreprinzatori, care produc la comanda cantitati limitate, vor fi obligati sa testeze fiecare din produsele proprii, in timp ce marile companii vor testa o singura mostra dintr-un produs fabricat in serie, arata UNPR. "Costurile testarii produselor variaza intre 5.000 si 20.000 de euro, sume care sunt greu de suportat pentru un intreprinzator care nu face productie in serie", se mentioneaza in comunicat.

UNPR se pronunta impotriva proiectului si solicita Asociatiei Romane pentru Standardizare sa reactioneze, la randul sau, impotriva adoptarii noilor norme europene. Intentiile Comitetului European pentru Standardizare au fost criticate, de asemenea, de asociatiile IMM-urilor si ale mestesugarilor la nivel european, se mai arata in comunicat. (Adrian Mihai)

×
Subiecte în articol: economic