x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Wood&Company: Economia României va performa mai bine decât restul regiunii anul viitor

Wood&Company: Economia României va performa mai bine decât restul regiunii anul viitor

07 Noi 2022   •   18:30
Wood&Company: Economia României va performa mai bine decât restul regiunii anul viitor

Economia României va avea o evoluţie mai bună decât restul ţărilor din regiune, ca urmare a resurselor de energie de care dispune şi a lichidităţii disponibile pe piaţă, dar la costuri de finanţare mai mari decât în trecut, sunt de părere analiştii Wood&Company.

Compania estimează o creştere PIB de 0,5% în 2023, în termeni reali, şi atingerea unui nivel maxim al ratei de politică monetară în primăvara anului viitor, de 8,50%, de la 6,25% în prezent.

”Credem că România va performa mai bine decât restul regiunii anul viitor, având atuurile necesare pentru a naviga într-un mediu international caracterizat de încetinirea creşterii, şi cel mai probabil va evita intrarea în recesiune, care va afecta alte părţi ale Europei. Motivele acestei reuşite ţin de dependenţa mai mică de importurile de energie, concentrarea economiei spre piaţa internă şi expunerea mai mică la exporturi decât a altor ţări din Europa Centrală, precum şi accesul la finanţarea externă”, se arată în analiză.

În aceste condiţii, Wood&Company mizează pe o creştere economică de 2,7% în 2024.

În ceea ce priveşte inflaţia, nivelul ei nu va reveni într-un mod sustenabil la ţinta de 2,5% a BNR până la finalul lui 2024 şi va rămâne peste nivelul de 2,3% estimat de BNR pentru iunie 2024.

De asemenea, analiştii Wood prognozează un deficit de cont curent de 8% în 2023 şi 6,7% în 2024, şi un curs de schumb mediu de 5 lei/euro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: economie analiza