x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zona euro, în pragul recesiunii. BCE va continua majorarea dobânzii cheie

Zona euro, în pragul recesiunii. BCE va continua majorarea dobânzii cheie

01 Noi 2022   •   17:20
Zona euro, în pragul recesiunii. BCE va continua majorarea dobânzii cheie
Sursa foto: flickr.com

BCE va continua să majoreze dobânda cheie pentru a răspunde la inflația galopantă, în pofida riscului tot mai crescut de recesiune în zona euro, spune Christine Lagarde, citată de Reuters.

"Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor şi trebuie să îl atingem utilizând toate instrumentele de care dispunem. Suntem decişi să facem tot ce este necesar pentru a readuce inflaţia înapoi la ţinta noastră de 2%. Destinaţia este clară şi nu am ajuns încă acolo. Vom avea şi alte majorări de dobândă în viitor", a spus președinta BCE.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis, săptămâna trecută, dublarea dobânzii cheie la 1,5%, cea mai mare din ultimii zece ani. Analiștii se așteaptă ca aceasta să fie din nou majorată, în decembrie 2022. 

Însă efectul advers este că au crescut costurile la creditele contractate de companii și guverne.

Inflația în zona euro a ajuns la 10,7% în octombrie 2022, potrivit datelor Eurostat.
"Inflaţia este în continuare la un nivel mult prea mare în zona euro. Cu cât mai mult inflaţia rămâne la acest nivel ridicat, cu atât este mai mare riscul să se extindă la întreaga economie. Atunci consumatorii şi companiile vor începe să se aştepte la o inflaţie şi mai mare în viitor, iar acest lucru este periculos", a explicat șefa Băncii Centrale Europene. 

Economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al III-lea din acest an iar economiștii cred că va intra în recesiune luna viitoare, continuând în primul trimestru din 2023. Motivul principal al crizei economice îl reprezintă scumpirile din energie. 
 

×