Parte a unei economii emergente care încă îşi caută identitatea şi calea spre creştere, piaţa locală a asigurărilor şi-a avut propriile drame în materie de management şi eşecuri. Astfel, în istoria acestei pieţe, episodul privind retragerea autorizaţiei şefilor Aviva pentru nereguli interne rămâne grăitor pentru ce a însemnat management străin în România. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor decidea în august 2010 să retragă autorizaţiile acordate lui Bartos Janos, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aviva Asigurări de Viaţă, şi Shah Rouf, fost director general şi membru al Consiliului de Administraţie. Decizia venea în contextul în care, în urma unui control, fuseseră identificate nu mai puţin de 34 de încălcări ale legislaţiei din domeniul asigurărilor. Printre neregularităţile identificate de reprezentanţii CSA se numărau faptul că Aviva nu a făcut dovada verificării clienţilor în lista persoanelor suspecte înainte de încheierea poliţelor, prevăzută în două hotărâri de guvern referitoare la firmele şi persoanele suspecte de săvârşirea precum şi de finanţarea actelor de terorism, sau dovada pregătirii specializate a persoanei responsabile cu prevenirea şi combaterea spălării banilor.
Citeste si Industria bancară din Romania şi scheletele din dulap
Însă poate cea mai importantă dezvăluire a raportului CSA se referea la faptul că operaţiunile contabile realizate de societate au denaturat situaţiile financiare ale Aviva Asigurări de Viaţă pentru anii 2008 şi 2009. Compania a înregistrat pierderi de 21,33 milioane de lei în 2008 şi de 13,45 milioane de lei în 2009. Dezvăluirile veneau în contextul în care salariile pentru expaţii din asigurări ajungeau şi la 30.000 de euro, având în vedere că salariul foştilor şefi ai CSA atingea acest prag. Prin lege, salariul şefului CSA poate fi echivalent cu salariile cu care sunt retribuiţi managerii din mediul privat.
Pierderile anuale înregistrate de Aviva în România au culminat cu vânzarea acestei companii, dar şi a subsidiarelor din Cehia şi Ungaria, către asigurătorul american MetLife.
Între timp, însă, foştii manageri care fuseseră înlăturaţi de la conducerea companiei îşi văd liniştiţi de treabă. Conform LinkedIn, Janos Bartos este General Manager al Metlife Biztosito Zrt, iar Shah Rouf este CEO al Aviva NDB – Sri Lanka.
După plecarea acestora, şefia companiei a fost preluată de un român.
Citeste si
100.000 de români vor fi executaţi silit! Este acesta doar începutul?
19 clauze abuzive din contractele bancare
Olandezii... zburători
Cel mai recent episod legat de managementul străin al unui asigurător cu probleme financiare este legat de Eureko România. Grupul olandez Achmea cumpărase în 2001 Interamerican România, iar şirul de pierderi anuale înregistrate apoi de Eureko s-a dovedit greu de stopat pentru managerii olandezi care s-au perindat la şefia companiei. Ce trebuie subliniat în acest caz este că atunci când au cumpărat compania, olandezii au moştenit un portofoliu de asiguraţi RCA deloc de neglijat.
Citeste si Companiile care nu-i pot despăgubi pe români în caz de calamitate
Aceştia au renunţat însă, în 2009, la această linie de asigurări şi s-au decis să se concentreze asupra asigurărilor de viaţă şi de sănătate.
Dacă rezultatele de pe segmentul asigurărilor de viaţă nu poziţionau compania în rândul jucătorilor de top, în ceea ce priveşte asigurările de sănătate, Eureko a deţinut o perioadă bună şefia acestei pieţe mici, dar cu un potenţial real semnificativ. În acest sens, compania fusese ajutată şi de Euroclinic, un spital privat controlat de grupul olandez şi vândut ulterior către Centrul Medical Unirea. După opt ani în care pierderile olandezilor se ridicaseră la aproximativ 30 de milioane de euro, Achmea a decis să vândă operaţiunile din România confraţilor de la Aegon.
Citeste siMarile fonduri de hedging vor sa bage un stat in FALIMENT
Ca şi în cazul Aviva, grupul Achmea decisese să se retragă din toate pieţele neprofitabile. La şefia companiei se află acum Carmen Radu, care ocupase anterior poziţia de director de operaţiuni. Director general adjunct este Alexandru Leondari, care a venit din fotoliul de director comercial în cadrul Aviva Asigurări de Viaţă. Surse apropiate companiei spun că Frans van der Ent, care condusese timp de aproape 6 ani, îşi va continua cariera în cadrul grupului Achmea.
AVIVA ASIGURĂRI DE VIAȚĂ: prezentă în România încă din 1999;
a fost una dintre primele companii locale de asigurări de viaţă;
înainte de a fi cumpărată se afla pe locul şapte în clasamentul companiilor de asigurări de viaţă;
avea o cotă de piaţă de 4,3%;
avea active de circa 50 milioane euro.
Pierderi Aviva Asigurări de Viaţă
2008 21,33 milioane lei
2009 13,45 milioane lei
2010 19,9 milioane lei
2011 6,5 milioane lei
EUREKO ASIGURĂRI a fost liderul pieţei de asigurări de sănătate;
a deţinut primul spital privat din România, Euroclinic;
divizia de asigurări administra active de peste 200 milioane lei;
a fost una dintre puţinele companii implicate activ în reforma sănătăţii.
Pierderi Eureko Asigurări
2008 26 milioane lei
2009 19 milioane lei
2010 20,2 milioane lei
2011 5,6 milioane lei
Citește pe Antena3.ro