x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii BNR se teme de o nouă bulă imobiliară

BNR se teme de o nouă bulă imobiliară

de Daniela Ivan    |    25 Iun 2014   •   20:49
BNR se teme de o nouă bulă imobiliară
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Preţurile locuinţelor şi terenurilor în România sunt încă scăzute, faţă de majoritatea ţărilor unde au crescut în ultimii doi ani
O nouă bulă imobiliară este pe punctul de a se declanşa atât în Europa, cât şi în România. Nu că investitorii ar fi uitat de criza de acum câţiva ani, dar nu au ce face cu banii strânşi după ce băncile au scăzut drastic dobânzile la depozit în întreaga Europa. Dobânzile real negative oferite de bănci la depozite i-ar putea determina pe cei care economisesc să caute alternative pentru plasarea banilor în pământuri şi locuinţe, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

“Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune bani deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă, acum vede că este penalizat (...) cu dobândă real negativă. Şi unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care îi dă sentimentul că îi creşte valoarea. Dar sentimentul acesta se schimbă. Creşte până la un punct şi apoi începe să scadă. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului... până când unul strigă împăratul este gol. După aceea se schimbă percepţia”, a explicat Isărescu. Acesta a mai spus că analizând structura investiţiilor străine din perioada 2005-2008 s-a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ, iar în acest context a pledat petru o analiză mai detaliată a structurii fluxurilor de capital către România. “Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (...) Lucrurile se complică când încerci să obţii date mai sensibile. Ce gânduri aveţi cu investiţia, când faceţi investiţia propri-zisă, de unde luaţi banii?", a completat guvernatorul BNR.

Avertizare de la FMI
În urma recesiunii mondiale, băncile centrale din întreaga lume au coborât dobânzile la nivel record, astfel că preţul caselor a crescut la un nivel care, potrivit FMI, reprezintă un pericol pentru economiile din întreaga lume, inclusiv Hong Kong şi Israel. FMI a început să publice un indice imobiliar al preţurile caselor care a crescut în ultimele şapte trimestre consecutiv. Pe parcursul anului trecut, în 33 din 51 de ţări au fost înregistrate creşteri ale preţurilor la locuinţe, potrivit FMI.  România nu figurează încă în statisica FMI, însă la noi preţurile sunt încă în scădere, ceea ce ar putea fi un magnet pentru speculatorii din imobiliar. Datele arată că preţurile locuinţelor din România au avut în primele luni din 2014 a patra cea mai mare scădere din 45 de ţări din lume, potrivit portalul globalpropertyguide.com. Prăbuşirea imobiliarelor din România este devansată doar de ţări cu o situaţie economică complicată: Rusia, Grecia sau Spania, conform sursei citate. Una peste alta, locuinţele nou-construite din marile oraşe din România s-au ieftinit cu până la jumătate din valoarea atinsă în perioada de apogeu a pieţei imobiliare, în 2008, potrivit imobiliare.ro. Iar cele din blocurile vechi au scăzut cu procente cuprinse între 32% şi 57% în principalele şase oraşe din România, la toate categoriile, din 2008 până-n prezent.

Fondul Monetar Internaţional  a început să publice analize ale pieţelor imobiliare din întreaga lume pentru a se asigura că ciclurile de boom-criză sunt identificate şi evitate înainte de declanşarea unei noi crize financiare. În acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparaţii între preţul mediu al caselor în diferite ţări, precum şi între preţul caselor şi venituri şi chirii.

×