x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Cardul de salariu poate fi portat la altă bancă

Cardul de salariu poate fi portat la altă bancă

de Daniela Ivan    |    24 Noi 2015   •   09:07
Cardul de salariu poate fi portat la altă bancă
Sursa foto: Prykhodov/Getty Images/iStockphoto

Băncile vor renunţa, vrând-nevrând, la comisioanele exagera¬te, din septembrie 2016, de când românii vor putea să-şi porteze cardul de salariu la orice instituţie bancară. Concurenţa dură dintre bancheri va duce şi la anularea unor comisioane.

Orice român va beneficia, gratuit sau la un preţ modic, de un cont de plăţi cu servicii de bază pe care-l va putea muta, printr-o simplă cerere, la ce bancă doreşte. Printr-un astfel de cont, ataşat unui card de debit, utili¬zatorul poate să primească bani din salarii sau orice alte surse de venit, să plătească facturi sau taxe şi să cumpere bunuri şi servicii, inclusi prin transfer de pe un card de credit, potrivit Directivei Europene 92 din 2014. Aceasta mai prevede că statele membre trebuie să permită instituţiilor de credit să refuze deschiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază pentru consumatori care deţin deja un cont de plăţi activ şi cel puţin echivalent în acelaşi stat membru. Concurenţa dintre bănci va fi acerbă pentru că oamenii vor putea compara comisioanele de la toate instituţiile bancare prin intermediul unui site independent care va actualiza la zi toate aceste taxe. „Sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concu¬renţa va fi foarte dură”, le-a spus bancherilor Ruxandra Avram, şef serviciu în Direcţia Stabilitate Financiară a BNR.

Pentru a obţine informaţii imparţiale cu privire la comisioa¬nele percepute şi ratele dobânzii aplicate în legătură cu conturile de plăţi, clienții vor utiliza gratis site-urile de comparare. Portarea se va extinde și conturilor din UE, începând din 2019.

O simplă verificare a banilor pe care-i ai pe card te costă între 0,2 şi 0,3 lei. Există însă şi câteva bănci care oferă gratuit această facilitate, însă numai pentru bancomatele proprii
Comisionul de interoga¬re a soldului la cardul de debit este imoral şi o să vină o perioadă dificilă pentru că va fi transpusă directiva privind contul de plăţi de bază.
Ruxandra Avram, Direcţia Stabilitate Financiară, BNR
 

×