x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Războiul face ravagii: Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, în declin

Războiul face ravagii: Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, în declin

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   08:40
Războiul face ravagii: Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, în declin

Depozitele totale ale populaţiei şi companiilor la bănci au intrat în declin, în condiţiile în care preţurile tot cresc, inflaţia trecând de 15%, în timp ce dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate cu toate creşterile din 2022.

Astfel, din cauza inflaţiei mari, economiile bancare ale românilor şi firmelor se subţiază.

Datele BNR indică faptul că depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali, adică depozitele totale ale populaţiei şi companiilor la bănci, au scăzut în octombrie cu 0,2% faţă de septembrie, până la 490,8 miliarde de lei. Aceasta este prima scădere lunară a depozitelor totale de după primul trimestru din acest an, când, odată cu declanşarea războiului de la graniţă, din Ucraina, populaţia şi companiile au început să lichideze depozitele în lei, începând atunci să le majoreze pe cele în euro, scrie Mediafax.

În martie 2022, declinul lunar al depozitelor totale ale populaţiei şi firmelor la bănci era de -0,5% faţă de februarie. Economiile bancare ale firmelor în lei au înregistrat în octombrie o scădere lunară cu 2,4% faţă de septembrie, la 146,7 mld. lei.

Şi depozitele în valută ale companiilor, exprimate în lei, au fost tot în scădere lunară în octombrie, declinul fiind de -0,9% faţă de septembrie, până la 54,4 mld. lei (exprimate în euro, aceste depozite s-au diminuat cu 0,2%, la 11 mld. euro).

Depozitele în lei ale populaţiei s-au majorat în octombrie cu 2,8% faţă de septembrie, până la 165,4 mld. lei. Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, au scăzut în octombrie cu 1% faţă de septembrie, la 124,2 mld. lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,3%, până la 25,3 mld. euro).

 

×
Subiecte în articol: depozite bancare companii