x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii O mare companie românească va fi listată pe bursă. A fost anunțat termenul

O mare companie românească va fi listată pe bursă. A fost anunțat termenul

01 Apr 2022   •   09:44
O mare companie românească va fi listată pe bursă. A fost anunțat termenul

Listarea pe bursă a acțiunilor Hidroelectrica se va realiza în ultimul trimestru din acest an, anunță Franklin Templeton, administratorul Fondul Proprietatea, acționar al companiei.

"Aprobarea iniţierii demersului de listare a Hidroelectrica este o evoluţie pozitivă pentru Fond, pentru companie şi pentru România şi dorim să salutăm decizia favorabilă luată de Ministerul Energiei.

Am depus eforturi constante pentru a realiza această listare încă de la începutul mandatului nostru ca administrator de fond al Fondului Proprietatea. Acum suntem în măsură să accelerăm pregătirile şi să începem, în următoarele săptămâni, selecţia consorţiului de bănci de investiţii şi de consultanţi care vor sprijini eforturile de listare.

Credem cu tărie că performanţa Hidroelectrica din ultimul deceniu, de la insolvenţă la profituri record, şi perspectivele favorabile pentru viitor se vor reflecta într-o evaluare atractivă a companiei. În funcţie de condiţiile de piaţă existente la momentul respectiv, obiectivul nostru este de a realiza listarea Hidroelectrica până în trimestrul al patrulea al anului 2022.", a declarat Călin Meteş, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Portfolio Manager al FP.

FP vrea o listarea a Hidroelectrica atât pe Bursa de la București, cât și pe cea din Londra. 

"Pentru a asigura succesul acestei listări, care promite să fie o tranzacţie de referinţă în actualul context european, punctul nostru de vedere, în calitate de acţionar vânzător, este că ar trebui urmărită o listare duală a Hidroelectrica: atât la Bursa de Valori Bucureşti, ca piaţă principală, cât şi pe o piaţă secundară internaţională adecvată, cum ar fi Bursa de Valori de la Londra (London Stock Exchange), având în vedere legăturile existente ale diverselor companii româneşti listate pe această piaţă", arată Franklin Templeton.

Administratorul FP estimează că listarea Hidroelectrica va fi cea mai mare din istoria unei societăți românești. 

"Cu o dimensiune a tranzacţiei aşteptată să ajungă la o valoare potenţială de peste 2,3 miliarde dolari sau 10,4 miliarde lei (pentru o participaţie de 15%), se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare ofertă publică iniţială şi listare ("IPO") din istoria unei companii româneşti, depăşind de câteva ori valoarea IPO-ului Electrica (604 milioane dolari, dublu listat la BVB şi LSE) şi de peste 10 ori valoarea celui mai mare IPO realizat exclusiv la BVB (DIGI Communications - 204 milioane dolari). Chiar şi conform standardelor europene şi internaţionale, oferta şi listarea Hidroelectrica este considerată o tranzacţie de dimensiuni foarte mari.", precizează FT.

Valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori ar trebui să fie de două-trei mai mare decât dimensiunea listării efective, respecti o cerere brută de peste 6,9 miliarde dolari, respectiv 31,2 miliarde lei.

FP vrea să se asigure că peste 50% dintre acţiuni vor fi alocate investitorilor de la BVB. Principalii beneficiari ai listării duale sunt statul român, acționarii FP și fondurile de pensii. 

Guvernul și-a asumat prin PNRR listarea a cel puțin 15% din Hidroelectrica până în 2023. 
"Listarea duală va sprijini, în mod cert, tranziţia aflată în curs de desfăşurare către statutul de piaţă emergentă a BVB; aşa cum s-a dovedit în cazul listărilor duale ale Romgaz, Electrica şi Fondul Proprietatea, lichiditatea se transferă în timp către piaţa principală, care, ca urmare a structurii propuse de Fondul Proprietatea pentru acest IPO, va fi BVB", se spune în comunicat..

De asemenea, listarea duală va aduce Hidroelectrica în atenţia unui număr mare de bănci de investiţii internaţionale care îi vor urmări evoluţia financiară prin intermediul activităţii de cercetare în investiţii şi analiză financiară, în timpul şi după listare.

"Aceste rapoarte de analiză vor contribui la o mai bună înţelegere a evoluţiei companiei şi, pe cale de consecinta, a pieţei de capital din România, ceea ce va duce la o creştere a încrederii şi a evaluării. Se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare companie de la BVB şi unul dintre cei mai mari producători de energie electrică listaţi pe oricare dintre bursele europene, fiind astfel foarte vizibilă.", se precizează în document.

 

×
Subiecte în articol: fp hidroelectrica bvb