x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii 500 de milioane de euro pentru româncele care vor să deschidă afaceri

500 de milioane de euro pentru româncele care vor să deschidă afaceri

de Diana Scarlat    |    22 Dec 2020   •   12:06
500 de milioane de euro pentru româncele care vor să deschidă afaceri

Numărul femeilor care se implică în antreprenoriat este în creștere, iar o nouă finanțare norvegiană vine în sprijinul femeilor din România. Proiectul „Wingate”, realizat cu fonduri norvegiene, a debutat în România, având ca scop creșterea numărului de femei antreprenor în țările partenere: Ungaria, România, Serbia, Moldova și Norvegia. Este un proiect transnațional, care implică schimburi de experiență între țările participante în vederea dezvoltării unei platforme care să încurajeze femeile să devină actori în economie.

Conform celui mai recent clasament, Norvegia este în topul țărilor care oferă cele mai multe oportunități de dezvoltare femeilor. Norvegia are un guvern condus de o femeie și un număr mare de femei miniștri. Succesorul la tron va fi o femeie și peste 50% din companiile private au femei în funcțiile de conducere. Norvegia conduce în clasamentul țărilor cu un nivel de trai crescut pentru femei și o participare mare a femeilor în business, datorită măsurilor legislative și a impactului diversității de gen în performanța economică a firmelor. Proiectul „Wingate” își propune să sprijine țările implicate să ajungă din urmă performanțele Norvegiei, din acest punct de vedere. Proiectul „Wingate” este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Fondului de granturi SEE și Norvegia pentru cooperare regională.

Vector al creșterii economice

Pe măsură ce piețele devin tot mai volatile, iar industriile tot mai inovatoare, liderii de afaceri au nevoie de noi strategii de creștere, axate pe oameni, educație și digitalizare. Lumea în care trăim are tot mai multe interacțiuni virtuale cu impact major asupra economiilor lumii: impactul tehnologiei asupra muncii umane și distribuției veniturilor; adaptarea sistemelor fiscale la era digitală; rolul tehnologiei în furnizarea de servicii de bază pentru păturile sociale defavorizate și accesul generalizat la educație continuă, cu scopul de a crea o forță de muncă adaptată erei digitale. De la aceste nevoi ale perioadei pe care o traversăm a pornit și finanțarea în cadrul proiectului „Wingate” - “Împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.

„Antreprenoriatul este un vector esențial al creșterii economice și al creării de locuri de muncă: acesta creează noi întreprinderi și locuri de muncă, deschide noi piețe și stimulează noi aptitudini și capacități”, a explicat, în cadrul conferinței de lansare a proiectului în România, Cristina Chiriac, președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor (ANAA).

Măsuri fiscale pentru inovație tehnologică

Proiectul are ca scop formarea unui număr cât mai mare de femei pentru a face față, cu succes, provocărilor din mediul antreprenorial. „În urma experienței prin care trecem din cauza situației pandemice, am realizat că este foarte important să ne dezvoltăm abilitățile de reziliență la șocuri, lucru pe care ni l-am propus să îl facem și în cadrul proiectului „Wingate”. Alte aspecte foarte importante sunt transformarea digitală, sustenabilitatea și incluziunea. Acestea sunt trendurile pe termen lung la care trebuie să lucrăm pentru viitor”, a explicat Agnes Puskas, lead Project Manager SKC Consulting. Este nevoie și de crearea unui cadru fiscal care să stimuleze dezvoltarea economiei digitale, înființarea sediilor sociale virtuale, extinderea rețelei de fonduri de investiții de capital de risc și flexibilizarea condițiilor de participare a startup-urilor la proiectele publice care au ca obiectiv dezvoltarea aplicațiilor utile pe platforme publice.

„Studiile globale arată că există o discrepanță între competențele actuale ale angajaților și nevoile angajatorilor generate de noile tehnologii. Tehnologiile digitale, inovația și inteligența artificială sunt noile provocări ale antreprenorilor, iar companiile pentru a fi competitive în aceste vremuri de criză sunt nevoite să adopte tehnologiile digitale necesare reinventării propriilor modele de afaceri”, a explicat Nicoleta Munteanu, vicepreședinte CONAF, în cadrul evenimentului.

 

Chiar dacă nu este membru al UE, Norvegia cooperează și își dorește să ajute Uniunea. Prin Fondul de granturi SEE oferite de Norvegia, țara contribuie la reducerea diferențelor economice și la întărirea relațiilor de cooperare.

 

Din 2015 până în prezent au fost oferite granturi în valoare de 2,8 miliarde de euro, dintre care 502,5 milioane de euro au fost pentru România.

 

Master Plan european

Circa 40% din asociații firmelor active astăzi în România sunt femei. Femeile de afaceri se regăsesc, tot mai vizibil, în clasamente ale succesului. Contribuțiile lor sunt extrem de apreciate în toate domeniile, de la educație și sănătate la activități civice, cultură, divertisment, sport sau politică. Dar prioritățile Uniunii Europene, pentru următoarea perioadă, vizează creșterea numărului femeilor antreprenor, mai ales în domeniul energiei verzi. „O Europă mai puternică trebuie să devină verde, digitală și mai rezilientă. Asta presupune o Uniune în care nu este loc de rasism și de discriminare, unde rolul și locul femeii în dezvoltarea economică este apreciat și încurajat. Cred că acest lucru poate fi realizat dacă toate statele promovează egalitatea de gen și facilitează intrarea femeilor în antreprenoriat. Îmi doresc ca România, ca stat membru al Uniunii Europene, să se afle în lista membrilor care implementează politici publice de încurajare a doamnelor antreprenor, iar acestea să contribuie într-un număr cât mai mare la creșterea economică și diversificarea ariilor de competență în sectoare inovatoare”, a mai explicat președinta ANAA.

×