x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Avertismentul analiștilor economici: Puterea de cumpărare a românilor va scădea în 2024

Avertismentul analiștilor economici: Puterea de cumpărare a românilor va scădea în 2024

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2023   •   13:45
Avertismentul analiștilor economici: Puterea de cumpărare a românilor va scădea în 2024

Scumpirile din ultimul an scad puterea de cumpărare a românilor. Analiştii avertizează că preţurile vor continua să crească şi anul viitor.

Totodată, Guvernul elimină ajutoarele pentru energie, iar majorarea alocaţiilor cu rata inflaţiei ar aduce în plus copiilor doar 1 leu pe zi.

Printre ajutoarele de stat care se vor sista ăn 2024 sunt voucherele pentru energie, în valoare de 1.400 de lei, iar pensiile vor fi indezate doar cu rata inflației. La o pensie de 1785 de lei, majorarea de 13,8% înseamnă o nouă pensie de 2.031 de lei, cu 246 de lei în plus. 

"Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7 % cât a fost inflația în 2022. Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare", spune Cristian Păun, analist economic. 

Și alocațiile ar urma să fie indexate cu rata inflației, majorare care ar aduce doar 1 leu în plus pe zi copiilor. Salariul minim ar putea rămâne la același nivel.  Salariul minim net a crescut în octombrie 2023 cu 181 de lei. 

"181 de lei este nimic. Gândiți-vă cât de mult te costă să mergi acum la cumpărături în condițiile în care prețurile au continuat să crească. Doar statul a câștigat", a explicat și Adrian Negrescu, analist economic. 

"Prețurile vor crește și în 2024, ca urmare a creșterii taxelor și impozitelor, a TVA-ului. În momentul în care se anunță majorări de salarii și pensii, piața reacționează, iar prețurile vor crește foarte mult", a precizat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, potrivit antena3CNN.

Circa 1,5 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie.

×