x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Avertisment OIM: Pandemia are un impact sistematic, extins şi disproporţionat asupra tinerilor

Avertisment OIM: Pandemia are un impact sistematic, extins şi disproporţionat asupra tinerilor

12 Aug 2020   •   11:01
Avertisment OIM: Pandemia are un impact sistematic, extins şi disproporţionat asupra tinerilor

Tinerii s-ar putea confrunta cu efecte traumatizante din cauza pierderii locurilor de muncă sau a faptului că nu au mers la şcoală în perioada restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Organizația Internațională a Muncii (OIM). Soluția ar fi sprijinirea acestora de către guverne prin reintegrarea lor pe piața muncii prin cursuri de formare profesională sau ajutoare de șomaj.

"Pandemia are un impact sistematic, extins şi disproporţionat asupra tinerilor", a afirmat Sangheon Lee, director în cadrul OIM.

Informaţiile disponibile din crize anterioare arată că tinerii care nu au oportunităţi atunci când intră pe piaţa muncii, se confruntă cu probleme permanente pe toată perioada vieții profesionale active. 

Cei mai afectați sunt persoanele din ţările cu venituri mici.

"Dacă nu se iau urgent măsuri, tinerii vor suferi probabil un impact sever şi de lungă durată în urma pandemiei. Credem că există riscul unei generaţii afectate de măsurile de izolare, care va fi traumatizată pe toată durata vieţii profesionale active", a explicat Lee.

Acesta a mai precizat că restricțiile impuse în timpul pandemiei au lăsat 12,5% dintre studenți fără educaţie sau pregătire, cei din statele bogate având mai mult acces la orele online.

"Este important să ne amintimim că nu este doar riscul pierderii locurilor de muncă. Chiar şi în cazul celor care au rămas angajaţi după începerea pandemiei, a scăzut cu aproape un sfert numărul de ore lucrate, iar doi din cinci tineri s-au confruntat cu scăderea veniturilor", a declarat oficialul OIM.

OIM a efectuat, în luna mai, un sondaj asupra a 12.000 de tineri din 112 state. Acesta a scos la iveală faptul că 16,6% dintre persoanele sub 24 de ani au încetat munca în perioada restricțiilor. 

×