x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Companiile estimează creșteri salariale. Cu cât vor crește veniturile românilor

Companiile estimează creșteri salariale. Cu cât vor crește veniturile românilor

24 Sep 2021   •   16:30
Companiile estimează creșteri salariale. Cu cât vor crește veniturile românilor

Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru acest an şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, angajatorii orientîndu-se către asigurări de sănătate şi de viaţă drept beneficii acordate salariaților.

Schimbările vin în contextul pandemiei, interesul pentru tichete de masă sau cursuri de specializare fiind în scădere, arată un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits.

În ultimii trei ani, cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masă şi maşina de serviciu au pierdut din interes, fiind înlocuite tot mai mult cu asigurări de viaţă şi sănătate, care au crescut ca pondere în numărul companiilor care le acordă.

”În contextul pandemiei, companiile şi-au ajustat politicile de beneficii adaptându-le nevoilor angajaţilor şi contextului. Asigurările de sănătate şi cele de viaţă, alături de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat creşteri în ultimul an. La polul opus consemnăm scăderi în zona tichetelor de masă, cursurilor de specializare precum şi a maşinii de serviciu acordată ca beneficiu”, spune Alina Popescu, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, Mercer Marsh Benefits.

În ceea ce priveşte salariile, companiile se aşteaptă la creşteri medii de 5% în 2021 şi 2022, cel mai mare avans fiind în retail şi industria producătoare auto (+6%). Creşterile salariale pot fi accelerate de către angajaţi prin migrarea de la companie la companie, pe aceeaşi poziţie.

Potrivit datelor, topul industriilor care îşi plătesc angajaţii cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România, sunt farma (+30 faţă de salariul mediu), IT (+17%), producţie& agricultură (+13%).

Din perspectiva comparaţiei în funcţie de tipul departamentului cu salariul mediu, angajaţii din IT sunt cel mai bine plătiţi (+28%) faţă de medie.

 Mediafax

×
Subiecte în articol: cresteri salarii