Ghidurile de carieră scrise de specialişti români sunt încă destul de rare în librării, dar pot fi mai utile pentru cei care caută ajutor în vederea dezvoltării vieţii profesionale.
În ultimele două decenii au apărut câteva generaţii de angajaţi pentru care redactarea unui CV nu mai reprezintă o extravaganţă, însă cărţile cu sfaturi de carieră, pentru dezvoltarea vieţii profesionale, scrise de autori români şi bazate pe exemple ale specialiştilor autohtoni de resurse umane încă se lasă aşteptate.În schimb, predomină traduceri din autori străini, precum “Ghid de supravieţuire la birou”, de Michael Flocker (Editura Humanitas, 2007), “Secretele oamenilor împliniţi”, de Philip Baker (Editura Almatea, 2008), “30 de minute pentru a face impresie”, de Sampson Eleri (Editura C.H. Beck, 2007) sau “Mentorul de milioane. Un mod simplu de a avea succes în muncă”, de Greg S. Reid (Editura Curtea Veche, 2008).
CĂRŢI. Apariţiile semnate de specialişti români sunt mai puţin numeroase, dar mai utile angajaţilor. Printre acestea sunt “Cariera ta – primii paşi” (Institutul European, 2004), de Suzana Rusu, “8 zile către putere personală” de Bogdan Mihalaşcu şi “Managementul carierei” de Nicolae Grosu (ambele apărute la Editura Dacia) sau “Concediază-ţi şeful”, de Ştefan Murgeanu, apărută în acest an la Meteor Business.
Ultima este, potrivit autorului, “rodul a peste 15 ani de experienţă, 3 ani de cercetare şi 18 luni de muncă efectivă privind concepţia, scrierea, redactarea, implementarea, inclusiv mii de ore de discuţii şi zeci de interviuri cu persoane direct implicate în procesul de selecţie, recrutori şi candidaţi, profesionişti experimentaţi şi începători dezorientaţi”.
Un produs. “Un candidat este un produs pe piaţa muncii şi, cu cât este mai bun, cu atât se poate vinde mai scump... Degeaba eşti cel mai potrivit candidat pentru un job dacă angajatorul nu te percepe ca atare... “, susţine Ştefan Murgeanu. Într-adevăr, pe parcursul celor 176 de pagini, exemplele de situaţii întâlnite în resursele umane din România sunt numeroase, iar volumul este structurat pe capitole ce tratează probleme cum ar fi redactarea CV-ului, a scrisorii de intenţie până la felul în care trebuie citit un anunţ de angajare sau pregătirile pentru interviu.