x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Femeile, grav afectate de munca de acasă. 25% au vrut să renunțe la job

Femeile, grav afectate de munca de acasă. 25% au vrut să renunțe la job

05 Mar 2021   •   15:00
Femeile, grav afectate de munca de acasă. 25% au vrut să renunțe la job

Pentru 41% dintre femei echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-a înrăutățit după începutul pandemiei de COVD-19 deoarece au trebuit să muncească peste program, iar activitățile casnice le-au ocupat mai mult timp, motiv pentru care s-au simțit foarte obosite, uneori ajungând la epuizare. Totodată, 25% dintre acestea s-au gândit să renunțe la serviciuDoar 8% dintre bărbați au luat în calcul renunțarea la job din această cauză, arată un studiu dealizat de platforma de recrutare online bestjobs.ro.

Și mai grav este faptul că 46% dintre acestea și-au redus orele de somn, iar 30% au alocat mai puțin timp pentru relaxare și hobby-uri. La toate acestea se adaugă faptul că 18% dintre femeile care au participat la cercetare nu s-au mai ocupat de dezvoltarea lor personală și profesională din cauza cerințelor ridicate de la locul de muncă și de acasă. 

Din cauza suprasolicității, 30,8% s-au simțit copleșite de situație și anxoase. 25% s-au confruntat cu depresie, sentimente de vinovăție pentru că nu au putut petrece destul timp cu copiii și familia, dar și cu sentimente contradictorii.

Principala cauză de stres pentru 32,7% dintre femeile care au participat la sondaj a fost presiunea constantă de a face mai multe lucruri într-o zi, iar 14% au simțit nervozitate din cauza faptului că au trebuit să se ocupe permanent și de job și de familie.

În același timp, 12% au fost afectate de lipsa de sprijin la treburile casnice, 25% a preluat majoritatea sarcinilor, dar circa jumătate au afirmat că responsabilitatea a fost împărțită în mod egal cu partenerul.

32% afirmă că cel mai mult timp le-a ocupat curățenia, 28% gătitul, iar 25% cumpărăturile. Acestea sunt urmate de timpul petrecut cu cei mici, școala online și temele copiilor.

În privința băraților, 20% s-au simțit vinovați că nu au avut timp pentru familie, 17,3% au spus că s-au simțit mult mai obosiți, 15,3% au avut sentimente contradictorii și 13% s-au simțit depășiți de responsabilități. 

Sondajul a fost efectuat în perioada 15-30 februarie, pe 1.324 de utilizatori de internet, din mediul urban, cu vârste între 18 şi  55 de ani. Dintre aceștia, 55,2% sunt femei, iar 44,8%, bărbaţi. 52,3% au vârste între 26 şi 45 de ani, iar 38% au declarat că au copii minori. Dintre bărbaţi, 53,8% au între 26 şi 45 de ani.

 

×
Subiecte în articol: bestjobs munca de acasa