x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Măsuri de austeritate. Vor fi înghețate salariile, angajările și cheltuielile din instituțiile publice

Măsuri de austeritate. Vor fi înghețate salariile, angajările și cheltuielile din instituțiile publice

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2023   •   12:45
Măsuri de austeritate. Vor fi înghețate salariile, angajările și cheltuielile din instituțiile publice

Guvernul vrea să ia măsuri drastice privind salarizarea angajaților din sectorul bugetar.

Ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna viitoare. Vor fi introduse limite lunare de cheltuieli, se vor suspenda angajările iar salariile nu vor mai fi majorate. 

Deși premierul Nicolae Ciucă a cerut miniștrilor să vină cu planuri de reducere a cheltuielilor, acestea nu au fost semnificative, ajungând la doar 5 miliarde de lei, astfel că nu acoperă gaura de 20 de miliarde de lei din buget, pe care ministrul Finanțelor o neagă.

”Nu există niciun fel de gaură la buget. Pentru că s-a folosit acest termen plastic, ca fiind o gaură. Nu este o gaură. Este o acțiune preventivă pentru a crea spațiu fiscal de intervenție in sprijinul cetățenilor și a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”, explică Adrian Câciu.  

Salariile și angajările ar putea fi înghețate începând din luna mai 2023, potrivit unor surse citate de antena3CNN

O altă variantă avută în vedere este interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat însă Ministerul Muncii se opune acestei măsuri. 

”Nu cred că e posibil să interzicem cumulul de salarii și pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare. Dacă am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public și cu un stagiu de cel puțin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituțional. De asemenea, tot Constituția spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat”, spune Marius Budăi. 

Măsuri de austeritate

 

×