x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Modificări IMPORTANTE la legea pensiilor. Care vor fi beneficiile pentru milioane de români

Modificări IMPORTANTE la legea pensiilor. Care vor fi beneficiile pentru milioane de români

06 Iun 2022   •   11:36
Modificări IMPORTANTE la legea pensiilor. Care vor fi beneficiile pentru milioane de români
Sursa foto: dobok/Getty Images/iStockphoto

Noua lege a pensiilor va aduce modificări importante și benefice pentru români.

Noile prevederi scad stagiul de cotizare de la 15 ani la 10 ani. Persoanele care au muncit timp de peste 10 ani vor primi o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară iar  cei care au plătit asigurări sociale timp de 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe țară. Aceasta înseamnă 1.020 lei pentru 10 ani de vechime și 1.147 de lei pentru 15 ani de vechime.

Totodată, cei care doresc, își vor putea cumpăra în continuare vechime în muncă până în august 2023. Persoanele care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pentru a plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă. 

În prezent, pentru ieșirea la pensie este nevoie de 15 ani de vechime în muncă și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă. 

”Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu Banca Mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, Banca Mondială și Comisia Europeană, și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent. 

Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român. 

Ceea ce vreau să spun, și să asigurăm împreună cetățenii, este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127, și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze” a explicat Marius Budăi la antena 3. 

Totodată, acesta spune că vrea să pună capăt inechităților din sistemul de pensii.

”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a mai precizat demnitarul.

El a anunțat că procesul de recalculare este deja în derulare. 

Actul normativ va fi adoptat de Parlament în perioada următoare.

×
Subiecte în articol: pensii