x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Crima de la nuntă

Acum 100 de ani. Crima de la nuntă

14 Feb 2013   •   00:13
Acum 100 de ani. Crima de la nuntă

D. procuror Virgil Petrescu, însoţit de d. Gh. Stamate, secretatul parchetului Prahova, a plecat azi în comuna Nedelea, spre a face cercetări cu privire la crima comisă ieri noapte la o nuntă de acolo de către Gh. Radu asupra consăteanului său Costache R. David. Se ştie că în urma unei certe ce s-a iscat la acea nuntă, Gh. Radu, care avea ură contra lui David, i-a tras un foc de revolver în cap, lăsându-l mort pe loc.

Nenorocirea din Ploieşti
Azi dimineaţă a încetat din viaţă Heinrich Braunstein, patronul vopsitoriei “La Speranţă”, victima nenorocirii întâmplate ieri după amiază din Piaţa Unirii. Din cercetările făcute cu privire la această nenorocire, comisarul circumscripţiei I, care anchetează cazul, a stabilit că vinovat de provocarea accidentului este şoferul Mihail Simion, care dăduse conducerea autobuzului ce a călcat pe Braunstein mecanicului Nae Atanasiu, necunoscător în conducerea automobilelor. D. comisar Stavrescu a ascultat numeroşi martori. Mâine dimineaţă, Nae Atanasiu şi M. Simion vor fi înaintaţi parchetului.

Torturat de brutari
Astă noapte, pe când muncitorul Gh. M. Ispas, de fel din Strâmbeni, venea de la schela Buştenari a fost întâmpinat de I. Stoica Ivan şi Gh. C. Vioraş, din serviciul brutarului Petre Părioară din Strâmbeni, care, punându-i un sac în cap, l-au torturat cu un cuţit, jefuindu-l apoi de 220 lei şi 60 bani. În agonie, Gh. Ispas a fost găsit de un consătean al său, care a adus cazul la cunoştinţa jandarmilor. Aceştia, după ce au făcut cercetări, au reuşit să aresteze pe criminali.

Sfinţirea bisericii din Starichiojd
Alaltăieri s-a făcut, în comuna Starichiojd, sfinţirea bisericii Sfânta Treime, de către arhiereul Evghenie Piteşteanu, înconjurat de protoiereul judeţului şi numeroşi preoţi din comunele din împrejurimi. După terminarea serviciului relgios, arhiereul Evghenie a ţinut o frumoasă cuvântare, arătând foloasele religiei creştine şi combătânt adventismul. A răspuns preotul Râpeanu, parohul bisericii din această localitate.

Arsă de vie
Ieri, pe când femeia Stana C. Dumitrache, în etate de 75 de ani, din comuna Măneşti, stătea la gura sobei, i-au luat foc rochiile şi ea a ars de vie.

Accidentul de la bariera Rahovei
Ieri dimineaţă, pe la orele 6, maşina trenului cu No. 532, care făcea drumul dintre staţiile Dealul-Spirei şi Filaret, condusă de mecanicul C. Atanasiu, în dreptul barierei Rahovei, a lovit căruţa cu doi boi a săteanului Gh. Stoica Bădilă, din localitatatea Ghimpaţi (Vlaşca). Căruţa a fost complet distrusă, cei doi boi aruncaţi în afară de şine şi grav răniţi, iar săteanul, ca prin minune, a scăpat neatins. Cauza accidentului este neglienţa cantonierului, care a lăsat bariera deschisă.
Din “Universul”, 14 februarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×