x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Crima din Strada Măcelari

Acum 100 de ani. Crima din Strada Măcelari

14 Mar 2013   •   00:43
Acum 100 de ani. Crima din Strada Măcelari

O victimă monstruoasă a fost săvârşită astă-noapte pe la orele 12 şi jumătate, în Strada Măcelari No. 16. Ucenicul Nicu Georgescu, de 16 ani, de fel din comuna Tămădău (Ialomiţa), a fost omorât cu trei lovituri de cuţit de către calfa Petre Moldoveanu, de 17 ani, din comuna Ulmeni (Ilfov).

Ceartă între ucenici

Cizmarul Mitică Georgescu, din Strada Măcelari No. 16, avea în serviciul său de mai multă vreme pe ucenicii Nicu Georgescu şi Petre Moldoveanu. De la început, aceşti doi nu se prea înţelegeau, deoarece Georgescu era mai bun de gură şi îşi bătea joc de camaradul său, ba, câteodată, îl lua la înjurături. Mai ales când Georgescu îl înjura de mamă, Moldoveanu se supăra, căci mama lui murise de vreo 10 ani. Din cauza aceasta, cei doi ucenici se luau foarte des la bătaie şi era nevoie de intervenţia patronului lor pentru a-i pune la respect. (...) Acum câteva zile, Moldoveanu a ieşit calfă, cu toate acestea, Georgescu nu-i purta nici un respect şi-l înjura ca înainte.

Cum a fost săvârşită crima

Aseară, pe la orele 7 şi jumătate, cei doi duşmani s-au luat din nou la ceartă. După ce s-au mai potolit, calfa a plecat în oraş şi s-a dus la cafeneaua Lupu, din Calea Moşilor. La orele 9, revenind, au luat toţi masa. După masă, Georgescu a cerut lui Moldoveanu o ţigară, acesta refuzându-l, ucenicul l-a înjurat din nou. Calfa, supărându-se pentru atitudinea incorigibilă a lui Georgescu, a polecat şi s-a plimbat prin faţa casei vreo jumătate de oră. Înapoindu-se, s-a dus în camera în care se culcase Georgescu şi, văzând că a adormit, a trecut în atelier şi, luând un cuţit lung de cizmărie, s-a înapoiat şi, apropiindu-se de pat, i-a dat lui Georgescu trei lovituri dinamice în regiunea inimii. Moartea i-a fost instantanee, căci un copil al patronului lor, care dormea în acelaşi pat cu victima, când a fost trezit din somn de către poliţişti, a declarat că el n-a auzit nici un zgomot, căci în caz contrar s-ar fi deşteptat.

Criminalul s-a predat singur autorităţilor
Criminalul, după săvârşirea faptului, a ieşit în stradă şi, după ce s-a plimbat vreo jumătate de ceas, s-a dus la Circumscripţia 17, unde s-a predat sergentului de serviciu. Cum subcomisarul de serviciu era în inspecţie, iar locul nu aparţinea de raionul Circumscripţiei 17, sergentul l-a condus la Circumscripţia 18.

Ancheta
Imediat au sosit dnii Solomonescu, directorul Poliţiei, inspectorul Bilianu şi comisarul Gh. Ionescu, şeful Circumscripţiei 18, care au făcut ancheta. Criminalul a declarat, foarte calm, că a omorât pe Nicu Georgescu din cauză că-l tot înjura de mamă. Moldoveanu a fost condus acasă, pentru a se reconstitui crima. Poliţiştii, intrând în cameră, au găsit pe Georgescu în pat, cu faţa în sus, într-un lac de sânge, iar alături de el, dormind dus, după cum am spus-o, pe un copil al patronului, care, fiind trezit din somn, a privit înspăimântat la cadavrul ce se afla lângă el. (...)
Din “Universul”, 14 martie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×