x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Întârzierea vaporului “România”

Acum 100 de ani. Întârzierea vaporului “România”

22 Feb 2013   •   00:10
Acum 100 de ani. Întârzierea vaporului “România”

În locul vaporului “România”, care urma să sosească azi în portul nostru, venind din Alexandria, a sosit vaporul “Principesa Maria”, venind din Constantinopol. (...) În oraş circulă diferite zvonuri, pe care le dăm sub rezervă, şi anume: Vaporul “România”, sosind luni în faţa Dardanelelor şi fiind informat de bombardarea de către artileria bulgară de pe ţărmul european a vaselor străine de comerţ – spre a nu se expune la focurile artileriei bulgare –, s-a oprit la mare distanţă, aşteptând ca să se facă linişte şi a se lua măsurile necesare. După cum se spune, vaporul românesc aşteaptă sosirea cuirasatului italian, despre care au vorbit ziarele, ca să protejeze trecerea vaselor de comerţ (...).

Vaporul “Castelul Peleş”
Societatea “Deutsche Levante Linie”, cu permisiunea M.S. Regelui, a dat numele de “Castelul Peleş” frumosului vapor lansat de curând în şatierul “Neptun” din Rostock. Noul vapor a fost lansat de doamna Beldiman, soţia ministrului român, la Berlin. La ceremonia botezului, direcţiunea societăţii a primit următorul răspuns din partea Suveranului nostru: “Cu adevărată bucurie am luat la cunoştinţă de lansarea vaporului «Castelul Peleş», pe care sper a-l putea saluta în primăvară, la Constanţa. Regina şi eu mulţumim pentru amintirea frumoasă, cu calde felicitări. CAROL”.

Srisoare de felicitare
M.S. Regele a  primit din partea ducelui de Saxa-Coburg şi Gotha o scrisoare de felicitare, drept răspuns la notificarea ce i s-a făcut de către Augustul nostru Suveran pentru naşterea A.S.R. Principelui Mircea.

Unul care a trăit în trei secole
Să trăieşti în trei secole şi să mori la vârsta de 115 ani este desigur un record care nu poate fi atins azi cu uşurinţă. Unul din aceşti fericiţi cu totul rari este Şmil Cohn Casapu, care, născut în anul 1798, a murit luni, în Dorohoi. El a trăit, prin urmare, în veacurile XVIII, XIX şi XX. Defunctul, care în tot timpul vieţii sale se îndeletnicea cu ocupaţia de măcelar, n-a fost niciodată bolnav. Până acum doi ani, el n-a părăsit această ocupaţiune. Şi ceea ce e în adevăr curios este că el chiar şi la adânci bătrâneţi, cu ochii liberi, fără a simţi nevoia să întrebuinţeze ochelari, atât de bine îşi conservase vederea. În timpul din urmă, Şmil Cohn Casapu, răcind, a contractat o pneumonie, care, doborându-l în pat, i-a fost fatală. La înmormântarea care s-a făcut astăzi au luat parte peste 70 de membri din familia defunctului: fii, fiice, gineri, surori, nepoţi, strănepoţi şi copii de strănepoţi...

Un ceai între tigri
În urma unui pariu îndrăzneţ, dl N. Bibescu şi doamna doamna D. Strat, astă-seară, vor lua împreună o ceaşcă de ceai în Arena Tigrilor cavalerului Solioth, la Circul Sidoli. Acest spectacol american va fi cu atât mai interesant şi extravagant, cu cât se va ţine mai mult seama de firea nervoasă şi încăpăţânată a acestor fiare sălbatice.
Din “Universul”, 22 februarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×