x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Moartea misterioasă a bancherului Popper

Acum 100 de ani. Moartea misterioasă a bancherului Popper

21 Feb 2013   •   00:10
Acum 100 de ani. Moartea misterioasă a bancherului Popper

Un fapt nespus de tragic a impresionat foare mult toate cercurile ieşene. E vorba de descoperirea, pe linia ferată între Vaslui ­ Bălteni, a cadavrului tăiat al bancherului ieşean Leo Popper. Până la ora 5:30, când telefonez, nu s-a stabilit cu siguranţă dacă e vorba de un accident, crimă sau sinucidere. Toate indiciile tind însă a stabili că e vorba de o sinucidere.

Plecarea lui Popper din Iaşi
Leo Popper a părăsit oraşul Iaşi aseară, cu trenul de 9, plecând spre Bucureşti. De câtva timp, dânsul părea foarte abătut, iar despărţirea lui de membrii familiei a fost aseară mai duioasă ca totdeauna. Popper s-a coborât din tren în staţia Tecuci, aşteptând tenul pentru Iaşi, cu care urma să se reîntoarcă. Între Bălteni ­ Vaslui, nefericitul şi-a găsit moartea.

O convorbire cu Popper
Întâmplarea a făcut ca astă-noapte, venind cu trenul spre Iaşi, să găsesc pe Leo Popper în restaurantul gării Tecuci. Aici, văzându-l foarte abătut, l-am întrebat care e cauza. El mi-a spus că e obosit de drum şi că vine din Bârlad, unde a avut nişte afaceri şi nevoind să aştepte în gara Bârlad, s-a dus în întâmpinarea trenului de Iaşi până la Tecuci. Popper a luat loc în acelaşi compartiment de clasa I cu mine. Aici însă n-a stat decât câteva clipe, părăsind compartimentul. După vreo 10 minute a revenit şi după alte câteva clipe s-a dus. Ce a devenit după aceea Popper nu mai ştiam. S-a stabilit însă oficial că Popper a trecut din vagonul de clasa I într-un vagon de clasa a II-a şi de aici s-a aruncat sau a căzut pe linia ferată. Asupra cadavrului s-au găsit numeroase însemnări din care reiese marea jenă financiară în care Popper se afla în ultimul timp. S-a mai găsit şi o sumă de bani în bancnote şi arginţi.

Vestea, în Iaşi
Imediat ce s-a răspândit vestea despre moartea lui L. Popper, şefii autorităţilor şi un mare număr de cunoscuţi s-au dus spre locuinţa nefericitului bancher. Disperarea soţiei şi a copiilor lui L. Popper este de nedescris. Aici se afirmă că situaţia financiară a lui L. Popper era în ultimul timp dezastruoasă, fiind păgubit într-o mulţime de afaceri. Corpul nefericitului va fi adus probabil mâine la Iaşi, după ce mai întâi i se va face autopsia la Vaslui. Pe urma lui Popper rămân doi copii.

Comunicatul Poliţiei
Pe linia ferată, la kilometrul 423, aproape de gara Vaslui, spre Iaşi, s-a găsit strivit de trenul accelerat de Bucureşti, cu care venea, bancherul Leo Popper din Iaşi. Asupra lui s-a găsit 35 lei şi 25 de bani şi diferite corespondenţe, iar pe linie bucăţi dintr-un bilet de o sută de lei. Nu este exclusă posibilitatea unei sinucideri, întrucât din corespondenţa găsită reiese că se afla în mare jenă financiară. Cadavrul a fost transportat la morgă. Se fac cercetări.
Din “Universul”, 21 ianuarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×