x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Scandalul din Grădina Cişmigiu

Acum 100 de ani. Scandalul din Grădina Cişmigiu

12 Feb 2013   •   00:02
Acum 100 de ani. Scandalul din Grădina Cişmigiu

Un enorm scandal s-a petrecut ieri-seară în Grădina Cişmigiu. Două cete de ucenici de pe la prăvălii şi derbedei, care-şi făceau de lucru prin grădină, s-au luat la bătaie. De o parte erau vreo 12 haimanale, de partea cealaltă, vreo 14, toţi având vârsta între 14 şi 18 ani. Capete sparte, cucuie, câte-un ochi învineţit, câte-un nas turtit în vălmăşagul luptei, fiecare s-a ales cu câte ceva. Ca să-i despartă, a trebuit să intervină, pe lângă sergenţii de stradă, şi o patrulă de jandarmi pedeştri. Derbedeii au fost duşi cu toţii la circumscripţia 6, de unde au fost transportaţi la Poliţia Capitalei.

Moartea bănuită a unui general
Alaltăieri seară a fost transportat la Spitalul Colţea, grav bolnav, generalul în rezervă Vârtejeanu. Spre ziuă, cu toate îngrijirile date bolnavului, a murit. Repeziciunea cu care a înaintat boala a dat de bănuit familiei, şi medicii au dispus transportarea corpului la Institutul Medico-Legal. Făcându-se autopsia, s-a constatat că bănuiala nu era întemeiată, căci generalul a murit de comoţie cerebrală.

Accidentul din Strada Colţei
Doamna Eugenia Dovleac, trecând ieri pe Strada Colţei şi voind să ferească o birjă, a alunecat, căzând jos. În cădere s-a rănit grav la cotul şi piciorul drept. Mai mulţi trecători au ridicat-o şi au dus-o la farmacia Czeide, unde i s-au dat primele ajutoare medicale necesare.

Spargerea din Strada Berzei
O îndrăzneaţă spargere a fost săvârşită ieri după-amiază în Strada Berzei No. 79. În lipsa chiriaşilor de acasă, un spărgător a spart uşa unei camere, furând dintr-o geantă suma de 200 de lei. Hoţul a răscolit apoi toate dulapurile şi garderobele şi, negăsind alţi bani, s-a dus şi a spart uşa de la locuinţa proprietăresei, unde de asemenea a răscolit toate prin cameră. Negăsind nici aici bani, a trecut la camera de alături, unde locuieşte un confrate al nostru. Văzând însă cartea de  vizită pe uşă, probabil că a meditat şi pe urmă şi-a zis: Ziariştii, dacă au bani, îi ţin în buzunar şi nu-i pun la ciorap; apoi a făcut stânga împrejur şi a dispărut. Locatarii, venind acasă seara, şi găsind uşile sparte şi lucrurile aruncate pe jos prin camere, au avizat Poliţia. Se fac cercetări pentru prinderea hoţului.
 
Balul de la Bursa Muncii
Sub înaltul patronagiu al A.S.R. Principele Carol, Bursa Muncii, dimpreună cu Şcoala sa Industrială, dând balul său în Sala Eforiei. Pentru sâmbătă, 16 curent, au fost dăruite pentru tombolă mai multe obiecte de artă de Măria Sa Regele şi de Principesa Maria. Au fost dăruite pentru aceeaşi tombolă mai multe obiecte de diferiţi comercianţi şi fabricanţi.
Din “Universul”, 12 februarie 1913; texte selectate de Tudor Cireş

×