x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un automobil atacat de apaşi

Acum 100 de ani. Un automobil atacat de apaşi

de Simona Lazar    |    20 Mar 2013   •   09:51
Acum 100 de ani. Un automobil atacat de apaşi

Aseară, un necunoscut s-a suit în automobilul taximetru No. 43, proprietatea dlui Ignătescu, cerând acestuia să-l ducă până în apropierea cimitirului Viişoara. Ajungând în Calea Câmpinei, necunoscutul spune şoferului să oprească taximetrul. Mai mulţi necunoscuţi, care se aflau acolo, au tăbărât cu ciomegele asupra dlui Ignătescu şi a ajutorului său Florea Sfetescu, rănind grav pe acesta din urmă. D. Ignătescu, văzându-se în pericol, a scos un revolver şi a tras mai multe focuri înspre agresori, care au dispărut. Rănitul Florea Sfetescu a fost transportat la spitalul Constantinescu, unde i s-au dat primele ajutoare medicale. S-a stabilit că individul care a atras în cursă pe d. Ignătescu şi ajutorul său este cunoscutul bătăuş Ion Zaharia. S-a reclamat parchetului, care a ordonat facerea unei anchete.

Pentru ieftinirea traiului

D. Al. Bădărău, ministrul Lucrărilor Publice, a decis ca direcţia CFR să organizeze un serviciu special pentru transportarea produselor alimentare cu trenuri rapide şi cu preţuri foarte reduse. Măsura aceasta răspunde unei necesităţi demult simţită, deoarece, prin dificultăţile întâmpinate în aducerea produselor alimentare pe piaţă se urcă şi preţul lor de desfacere. Mai era inconvenientul că, neputând fi transportate cu trenurile de persoane, ca bgaje, desşi cu un tarif mult mai urcat ca al acestora, produsele alimentare, din cauza întârzierilor în transport, se avariau, iar angrosistuls e despăgubea de pierderea suferită prin majorarea preţului. Dispoziţia se va generaliza, în curând, contribuind astfel la ieftinirea traiului în oraşele principale din ţară.

Greva brutarilor

Ziarul nostru a anunţat la timp că brutarii din localitatea Buzău au cerut primăriei să le permită ridicarea preţului pâinii cu 5 bani la kilogram. Văzând însă că primăria nu dă ascultare cererii lor, atunci într-o consfătuire ce au avut, au hotărât declararea grevei, astfel că tot oraşul a fost azi cu totul lipsit de pâine. Primăria, văzând efectul grevei brutarilor şi că populaţia suferă, a declarat că-i va da în judecată pentru grevă şi le va închide brutăriile. Brutarii, văzând atitudinea primăriei, au hotărât ca până la o nouă dispoziţie să fabrice pâine.

Aeroplan străin în Dobrogea

Primăria comunei Oltina raportează că aseară, la orele 9 şi jumătate, a trecut deasupra acelei comune un aeroplan, venind din direcţia Cernavodă, şi a trecut peste satul Coslugea.

Buletin atmosferic

În ţară. – Vântul s-a liniştit şi timpul este din nou frumos, însă rece, în toată ţara. Temperaturile maxime din cursul zilei au fost cuprinse între 7 grade la Drăgăşani şi 16 grade la Turnu Severin, iar cele minime de peste noapte, când mai pretutindeni a fost îngheţ şi brumă, între +4 grade la Constanţa şi -5 grade la Sinaia, Rucăr şi Câmpulung. Presiunea atmosferică s-a coborât numai în nordul Moldovei cu 3 la 4 mm, iar în restul ţării este aproape staţionară. Precipitaţiuni atmosferice n-au mai avut loc nicăieri.

Din “Universul”, miercuri, 20 martie 1913; texte selectate de Simona Lazăr

×