x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Bogdan Negroiu

Astăzi e ziua ta, Bogdan Negroiu

02 Noi 2014   •   18:40
Astăzi e ziua ta, Bogdan Negroiu

 Solistul şI fondatorul primei trupe de reggae din România, care a împlinit anul acesta 15 ani de existenţă, dar şI preşedinte-fondator al postului de radio online, Republika Verde dedicat iubitorilor de “altfel” de muzică, Bogdan Negroiu împlineşte astăzi 39 de ani. La mulţI ani!

“Gândiți pozitiv și îndrăzniți să visați! Chiar credeți că visele dispar dimineața?”
Muzica mi-a schimbat modul de a privi banii. Viața la casă m-a făcut să-i uit.

În perioada asta se pregăteşte de iarnă. “Mi-am pus țigla pe casă, am făcut cușca Lunei (cățelul meu locotenent), am luat lemne de foc, am pus ștevie în congelator. De când m-am mutat la casă înțeleg altfel relația unui om cu pământul, mult mai naturală și cu pioșenie față de ea.

Am timp și pentru munca de studio și pentru familie și pentru grădinărit. La întrebarea de obicei răspund cu ”, povesteşte artistul.

Despre începuturile sale în muzică, îşI aminteşte că tatăl său colecționa muzică și timbre, era pasionat de sport, enciclopedii, a fost un spirit boem, iar mama le cânta tot timpul la petreceri în familie. “Când am ajuns întâmplător în clădirea unde se făceau cursuri de canto, destinul m-a trimis direct la ușa profesorului Ioan Ona - care a fost un imbold serios pentru ceea ce sunt acum. În 3 ani am câștigat aproape o sută de premii de interpretare vocală, în 1996 mă băteam cu Școala Vedetelor la Mamaia și luam locul II, iar în 1999 am dat drumul proiectului EL NEGRO - primul live band de reggae din România. Anul ăsta am împlinit 15 ani de reggae...”

ÎşI doreşte ca oamenii să ştie că “am pus pe picioare o echipă faină de pacifiști radio-amatori intitulată REPUBLIKA VERDE, probabil cel mai mare radio-online ca număr de voluntari implicați, radio care se vede și aude pe www.republikaverde.ro, unde și realizez emisiunea .”

Depinde ce alegi, ca şI artist. “În ziua de azi, muzicianul român se chinuie să compună cât mai infantil posibil (evental ceva cu multe onomatopee) sau să imite cât mai bine. Cei care nu fac asta pot avea o satisfacție interioară înzecită față de satisfația financiară (deasemenea înzecită) a celorlalți. Muzica mi-a schimbat modul de a privi banii. Viața la casă m-a făcut să-i uit. Dacă nu te cramponezi să faci bani și îi lași să circule simplu, ei vor fi o simplă unealtă și nu un jug.

Mie-mi plac versurile mele, le fac greu, gram cu gram, pun suflet fizic în ele și da, mi-ar plăcea dacă lumea ar fi mai atentă la ele.”

Despre peisajul muzical autohton spune că evoluează clar, “s-au tot ridicat ștachete în ultimul timp. Industrie, sound, ușor-ușor apar și stiluri noi. Cu toate astea văd o armată de tineri care se îndreaptă către muzica infantilă tip sirop-pop-dance, de parcă publicul radiourilor ar fi unul de grădiniță. Mă simt jignit de asaltul de prostie muzicală pe care îl promovează așaziși directori de playlisturi de radiomainstream. Consider actualul radio românesc un controler de imbecilizat adolescenții.”

La fiecare album terminat, când îl vedea fizic în mână îşi spunea: ”Gata, acum pot să mor”. “Am sentimentul foarte prezent că sunt obligat să las lucruri în urma mea, că trebuie să contribui la un flux de energie bună. Sunt genul pe baterii, tot timpul trebuie să fac ceva. Mă uit în urmă, sunt o mulțime de căsuțe bifate. Au mai rămas însă multe nebifate, dar le las după 40 de ani.

Când s-a născut fetița mea - Rada Natalia Negroiu, a fost ca la nașterea celui mai tare album:”.

La 39 de ani... “Gândiți pozitiv și îndrăzniți să visați. Chiar credeți că visele dispar dimineața?”

×