x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Cătălin Crişan!

Astăzi e ziua ta... Cătălin Crişan!

de Ramona Vintila    |    06 Feb 2009   •   00:00

"Îmi sunt dragi oamenii care zâmbesc"
Crede în tot ceea ce rămâne în timp şi peste timp. Crede că melodia cu melodie va dăinui. "Oricare om are suflet şi de aceea se scrie şi se cântă... pentru el", spunea artistul. Cătălin Crişan împlineşte astăzi 41 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".




Desen de Romeo Răileanu

"Îmi place să-mi aniversez ziua, pentru că am ocazia să-mi revăd prietenii.

Întotdeauna mi-au fost dragi oamenii care zâmbesc. Mă ocup de organizare, de cumpărături şi dau multe telefoane. La ziua mea, se cântă, se dansează, se spun bancuri, este o atmosferă foarte degajată şi toată lumea se simte în largul ei.

Am debutat acum 22 de ani la Festivalul de la Mamaia cu melodia «Vorbeşte marea». A fost o întâmplare faptul că începeam să cânt muzică uşoară, până atunci ocupându-mă cu studierea pianului clasic şi neavând nici o legătură cu muzica pop. Aurel Manolache a scris melodia, eu am cântat-o, ea, melodia, a avut succes şi în câteva zile era cunoscută de foarte mulţi oameni.

Au început spectacolele şi viaţa mea s-a schimbat radical. Chişinău, 2.000 de oameni în picioare, aplaudând 20 de minute... Aceasta este poate cea mai frumoasă amintire din punct de vedere artistic.

Unui artist îi trebuie multe elemente care să-l poată menţine pe podium: talent, dorinţa de a cânta, o promovare constantă, şapte ani de-acasă, compozitori inspiraţi, un strop de noroc şi, în primul rând, darul de a putea transmite ceea ce cântă. Trebuie să fie veşnic îndrăgostit de oamenii cărora li se adresează.

Atunci când compun nu mă gândesc la nimic. Mă aşez în faţa pianului şi cânt, astfel mă relaxez şi mă încarc.

De obicei, melodia vine şi sunt foarte rare cazurile în care mai intervin la prima variantă. Dacă vorbim despre versuri, acestea le scriu referindu-mă la viaţă, la întâmplări povestite de oameni sau trăite de mine.

Dacă ar fi să mă mai nasc o dată, mi-aş dori să urmez cariera unui pianist de muzică clasică. Este altă muzică, alt mediu şi pianul este pentru mine un mare prieten. Am făcut greşeli în viaţă, dar ştiu sigur un lucru: n-am făcut rău nimănui niciodată. Probabil aş face aceleaşi greşeli, pentru că acestea sunt armonizate cu timpul şi vârsta la care le-ai făcut, dar le-aş face mult mai devreme.

Sunt multe vise care au rămas, din păcate, doar la acest statut. Îmi doresc o orchestră alături de care să cânt.

Aş vrea să câştig pentru România Eurovisionul. De asemenea, mi-aş dori să prezint o emisiune de televiziune care să fie aşa cum simt eu că şi-ar dori românii să vadă şi aş mai putea enumera câteva, dar n-o fac.

Cătăline, să fii sănătos, tolerant, inspirat şi norocos, pentru a avea puterea să-ţi creşti copiii, iar ei, la rândul lor, să aibă de ce să fie mândri de tatăl lor.

La mulţi ani!"

×
Subiecte în articol: calendar