x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Dan Puican!

Astăzi e ziua ta... Dan Puican!

de Ramona Vintila    |    05 Mar 2009   •   00:00

"În teatru trebuie să ai şi şansă..."
Încă din copilărie asculta radioul, pe vremea aceea neştiind că va ajunge la Teatrul Radiofonic. Asculta piese, le rescria a doua zi, având o memorie foarte bună, şi încerca să le pună în undă. Aşa au început primele scene de teatru din viaţa sa. Maestrul Dan Puican împlineşte mâine 76 de ani. La mulţi ani!




Desen de Romeo Răileanu

"În aceste zile pregătesc audiţia piesei «Omul şi extraterestra» de Dan Tărchilă – care va avea loc la barul Majestic, avându-i în distribuţie pe Virgil Ogăşanu, Horaţiu Mălăele, Adriana Trandafir şi Eugen Cristea. De asemenea, în studioul T1 al Radiodifuziunii Române (RDR), montez piesa «Măscăriciul» după Cehov, în interpretarea lui Horaţiu Mălaele şi Nicolae Urs.

Mi-am făcut debutul la Teatrul din Baia Mare în 1956, ca actor, făcând parte din aşa-zisa «generaţie de aur». După un an am fost actor la Teatrul din Braşov, până în 1963, iar de atunci sunt regizor artistic la Radiodifuziunea Română.

Atât un actor, cât şi un regizor trebuie să aibă şansă. În 1951, marele actor Cerkasov, care ne-a vizitat Institutul de Teatru, fiind întrebat de studenţi ce-i acela talent, el a răspuns: talentul este să ai la aptitudini nota 8, muncă de nota 9 şi şansă de nota 10.

În timpul studenţiei am văzut în Bucureşti spectacole extraordinare, cu cei mai mari actori de după război, care majoritatea ne erau profesori la Institut. Acum, unele spectacole, din păcate, sunt pline de vulgarităţi şi nu mai primează cuvântul. Din cele peste o mie de piese şi scenarii de radio pe care le-am pus în undă, cea mai dragă mi-a fost integrala Cehov, avându-i în distribuţie pe cei mai mari actori ai anilor ’80, precum: George Constantin, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici, Ştefan Iordache, Mihai Fotino, Mitică Popescu, Ion Caramitru, Ştefan Radof.

În ultimii zece ani, cu comedia lui George Astaloş, «Caviar, Vodkă şi Bye Bye» – care a luat Premiul UNITER în 1999 pentru cel mai bun spectacol radiofonic, am întreprins turnee în 27 de ţări, străbătând toate cele cinci continente, arătându-le românilor din diasporă cum se înregistrează la radio o piesă de teatru. Peste tot publicul a fost încântat, chemându-ne în repetate rânduri la scenă deschisă, atât pe interpreţii piesei – Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Eugen Cristea, cât şi pe mine.

Radioul mi-a dat posibilitatea să colaborez cu toţi marii actori ai acestei ţări, aceasta fiind suprema mea satisfacţie în aceşti 46 de ani de radio.

Acum, la 76 ani, îmi doresc mie şi familiei mele sănătate, să-mi ajute Bunul Dumnezeu să mai am energia să mai montez la Radio piese care să-i încânte pe radioascultători."

×
Subiecte în articol: calendar