x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Ducu Bertzi!

Astăzi e ziua ta... Ducu Bertzi!

de Roxana Vintila    |    21 Sep 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Ducu Bertzi!
Sursa foto: Romeo Raicu/

"Muzica şi poezia m-au ajutat să-mi creez un mic univers. Luminos şi pozitiv. Un univers din care am dat şi altora... Unii au înţeles acest lucru, măr­tu­riseşte Ducu Bertzi. Apreciatul cantautor împlineşte astăzi 54 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Important e cât de frumoasă îţi faci trecerea prin timp"
"E bine că m-am născut în Maramureş. Asta îţi pune amprenta definitiv. Vin dintr-o zonă pe care puţini o cunosc profund şi asta nu e rău. Nu toată lumea trebuie să te cunoască, să te înţeleagă în to­ta­litate. Dacă eşti perceput ca un om ve­nit dintr-o lume aparte cred că nu e rău. Le sunt dator părinţilor mei pentru ce au făcut şi au crescut. Nu mi-aş dori să fiu altfel. Îi iubesc pe oameni, cred în ei, sunt sincer şi "răsplata" vine, nu întot­deau­na cum te aştepţi, dar vine. M-aş bu­cu­ra să-l întâl­nesc pe adolescentul Ducu Bertzi... Poate mi-ar povesti cum mai e să fii tâ­năr, să speri, să visezi...

L-aş încuraja şi l-aş sfătui să continue pe drumul lui in­di­ferent ce cred alţii despre el. Dar să şi as­­culte, să înveţe din greşelile, din expe­ri­­en­ţele mele. Uneori mă regăsesc în com­portamentul fiului meu Rareş şi mă în­grijorez pentru el. Trăiesc cu speranţa că e mai puternic decât mine şi va trece cu bine peste obstacolele vieţii... Am făcut şi gre­şeli în viaţă, dar nu cred că, dacă aş mai re­peta o dată "circuitul", nu aş face altele şi mai şi! Fiecare are până la urmă destinul său. Mi-e dor de momen­te­le frumoase din viaţă. De momentele care niciodată nu se vor mai repeta. Cu trece­rea timpului, omul poate căpăta acea nobleţe pe care o conferă vinul vechi. Asta, sigur, nu se întâmplă în toate cazu­ri­le. Depinde - ca să rămân la exemplul vinului - de pământ, de soare, de grija cu care ai fost crescut în tinereţe.

Totul se clădeşte în timp. Sigur, altfel privesc viaţa acum. Anii trăiţi intens, drumurile, oamenii pe care i-am cunoscut m-au ajutat să am o privire completă referitoare la existenţa mea şi a celor din jurul meu.

Poţi cân­ta despre înce­pu­turi, despre încercări, des­pre dez­nădej­di şi speranţe deşarte. Poţi cânta despre toate astea cu liniştea pe care ţi-o dă faptul că ai trecut cu bine peste toate. Până la urmă, important este cât de frumoasă îţi faci trecerea prin timp. Uneori şi perioada de începuturi cu ex­primări mult mai entuziaste şi mai pu­ţin şlefuite pot fi de mare efect. Când am citit poezia lui Radu Stanca "Pe cine şi câte cărări" am realizat că acele versuri mă carac­terizează foarte bine. Toată poe­zia, dar mai ales versurile pe care le-am ales pentru refren: «Cânt fără să-mi pese că e cineva să m-as­culte/ Îmi place doar toamna când umblu prin frunzele multe/ Visez o iubire cum n-a fost şi nu e/ Deşi tot mai rece şi singur căra­rea mă suie». Dacă mă uit un pic în urmă, în fiecare piesă de-a mea se regă­seşte ceva din mine. Poate altfel nici nu aş fi rezonat la versurile care mi-au ieşit în cale aparent din întâmplare."

×
Subiecte în articol: calendar