x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Felicia Filip!

Astăzi e ziua ta... Felicia Filip!

20 Mar 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Felicia Filip!

"Să ne trăim viaţa în aşa fel încât să fim mândri, frumoşi până la capăt!", este îndemnul pe care ni-l adresează marea noastră artistă. Felicia Filip împlineşte astăzi 50 de ani.



"Cred că opera este genul de muzică prin care omul se regăseşte, prin care trăieşte. Este acel medicament căutat de omul sensibil, pentru că artistul este medicul sufletului... Într-un spectacol de «Traviata» fiecare femeie îşi găseşte trăirile cele mai frumoase, o «Carmen» o găseşti în fiecare femeie. Fiecare om sensibil se poate regăsi într-unul din personajele celebre din operă. Sălile de spectacol sunt pline, pentru că omul simte nevoia în această nebunie, viteză din viaţa cotidiană, să se regăsească într-un gen clasic, dar atât de actual şi de modern", ne mărturisea apreciata soprană.

"Aş putea spune că, dacă 20 martie este ziua în care m-am născut, la graniţa dintre artistica zodie a Peştelui şi cea puternică a Berbecului, eu îmi sărbătoresc aniversarea de câte ori am succes, de câte ori sunt fericită. Ziua mea a fost şi la 1 ianuarie, când Noul An m-a găsit pe scenă, în Italia, în faţa spectatorilor care mă aclamau, dar şi acum câteva zile, când am cântat pentru prima oară pe continentul african, la Dakar, unde am inaugurat Festivităţile Internaţionale ale Francofoniei. Este al patrulea continent pe scenele căruia apar. Înainte de plecarea în Senegal, a fost tot ziua mea atunci când m-am întâlnit cu publicul meu minunat şi fidel de la Opera Naţională din Bucureşti.

Desigur este ziua mea şi atunci când, făcând parte din juriul unui concurs televizat descopăr încă un copil român talentat. Îmi aduc aminte atunci de fetiţa Felicia ducând o vioară, parcă mai mare decât ea, spre şcoala de muzică din Slatina. Am întâlnit atunci oameni minunaţi care m-au ajutat. Acum încerc, la rându-mi, să-i ajut pe cei dotaţi, printr-un sfat sau prin bursele «Felicia Filip» pe care le acord de mai mulţi ani. Talentul are culoarea aurului; el trebuie descoperit, eliberat de impurităţi şi apoi modelat. Pentru a izbândi, el, talentul trebuie înconjurat de multă iubire, susţinut de sănătate şi purtat spre piscuri de noroc.

Cum să nu mă bucur şi să decretez că este ziua mea din ce în ce mai des constatând că publicul umple sala de operă, iubind acest gen binecuvântat de Dumnezeu. De fiecare dată este ziua mea atunci când mii de tineri îmi scandează numele şi cântă cu mine «Show must go on!» sau «Baby, Baby» dacă îi am alături pe dragul Cristi Minculescu şi pe minunaţii «irişi». Mulţi dintre aceşti tineri vin apoi la operă să mă asculte în «Traviata». Şi atunci este ziua mea! Anul acesta, la 20 martie, venind de peste mări şi ţări, eu dintr-o zare şi El dintr-alta, voi fi alături de soţul meu, «regizorul» fericitelor mele zile. Nu vă destăinui în ce colţ din Poiana Braşov vom sărbători. Sunt sigură că va fi ca în poveşti.".."

×
Subiecte în articol: calendar