De la copilul de trupă la gradul de general, de la funcţia de comandant de pluton la cea de comandant de divizie, de la demnităţi publice civile la înalta funcţie de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război… Generalul Marin Dragnea împlineşte astăzi 85 de ani.
De la copilul de trupă la gradul de general, de la funcţia de comandant de pluton la cea de comandant de divizie, de la demnităţi publice civile la înalta funcţie de preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război… Generalul Marin Dragnea împlineşte astăzi 85 de ani.
“Aştept să mă prindeţi din urmă…”
“La 22 de ani mă găseam în război comandant de campanie, iar astăzi, la 85 de ani, mă găsesc în fruntea unei armate puternice veterane. Sînt peste 300 de soţii de veterani de război şi văduve de război, membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, după revoluţie. Cu tristeţe stau şi analizez o situaţie pe care mi-a dat-o Ministerul Apărării Naţionale prin unităţile Centrelor Militare – din 900.000 de veterani de război, care am fost la revoluţie, mai sîntem 100.000. Soţii de veterani mai sînt 350.000 şi mă mîndresc cu acest lucru.
Ca tînăr ofiţer eram extraordinar de optimist şi plin de entuziasm. Acum sînt trist că am 85 de ani. În calitate de comandant mi-am iubit subordonaţii, i-am respectat şi ei, la rîndul lor, m-au respectat. De 18 ani de cînd sînt în fruntea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război am reuşit să realizez cîteva facilităţi pentru veteranii şi invalizii de război. Cea mai importantă dintre ele este că toţi veteranii de război de la soldat la general sînt scutiţi de impozite şi taxe locale. Din punct de vedere istoric, cea mai mare realizare obţinută de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război a fost aceea că, la 22 octombrie 2007, Guvernul a aprobat instituirea zilei Veteranilor de Război. În fiecare an, la 29 aprilie, se sărbătoreşte această zi – a eroilor care s-au jertfit pentru patria noastră, România de astăzi.
De asemenea, am slujit cu credinţă şi devotament sportul românesc în perioada 1973-1985. Deşi nu eram specialist, am reuşit să-mi aduc aportul la dezvoltarea sportului românesc. Ca preşedinte al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport şi preşedinte al Comitetului Olimpic Român, am pregătit, împreună cu distinşi profesori, sportivii pentru Jocurile Olimpice de la Montreal. Din o sută de ţări, România a ieşit pe locul 5 în lume şi a dat o stea pentru sportul românesc, Nadia Comăneci. Sînt foarte mîndru că toţi sportivii au obţinut medalii, şi nu puţine (105 medalii de aur la Montreal, Moscova, Los Angeles). Cea mai mare bucurie din acea perioadă a fost că după Jocurile Olimpice de la Los Angeles am fost decorat cu Ordinul Olimpic de preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional.
Tot ce-mi doresc este să fiu sănătos şi să-mi pot duce crucea pînă în 2012, cînd se termină mandatul meu. Anul trecut am fost reales la a cincea conferinţă în fruntea Asociaţiei Veteranilor de Război. Eu am o vorbă: «Nu mă grăbesc, aştept pe toată lumea să mă prindă din urmă!»“.
Citește pe Antena3.ro