x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Georgeta Stoleriu

Astăzi e ziua ta... Georgeta Stoleriu

de Ramona Vintila    |    19 Ian 2009   •   00:00

"Nu-mi doresc luna de pe cer..."
"Fiecare om este rezultatul unei munci îndelungi, colective, şi acestor oameni mulţi care au stat alături de mine şi în mijlocul cărora m-am dezvoltat le mulţumesc din tot sufletul", ne spunea soprana. Georgeta Stoleriu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!




Desen de Romeo Răileanu

"În urmă cu câteva zile, am acordat a cincisprezecea bursă Iolanda Mărculescu. Un eveniment în memoria fostei mele profesoare, marea noastră soprană Iolanda Mărculescu, care a ajuns la cea de-a 15-a ediţie. În cadrul acestui spectacol am cântat, au evoluat şi cei care au luat bursa anul trecut. În rest... mă pregătesc de sesiune, care va începe imediat după ziua mea. Am început să «umblu» prin muzică la vârsta de 6 ani, când am început să studiez pianul. Ulterior, pe la 17 ani m-am gândit că mă atrage mai mult să studiez canto. Dispunând de ceva voce, am început să mă pregătesc pentru canto. Am absolvit liceul la pian, însă admiterea am dat-o la canto. Am rămas solistă până în prezent.

Aş putea să spun că destinul meu înseamnă artă... Nu pot spune că de mare succes. Nu e stilul meu să vorbesc despre propriul succes. Arta a venit pe nesimţite în viaţa mea. Am fost îndreptată spre muzică, spre pian de părinţii mei, la sugestia domnului Viorel Cosma care mă auzise cântând cu vocea pe la 5 sau 6 anişori. Am devenit o elevă conştiincioasă, cu mare drag de ceea ce făceam, dar fără veleităţi de a ajunge cine ştie unde. Însă microbul mi-a intrat definitiv în sânge şi să fi vrut la un moment dat să mă desprind de treaba aceasta nu s-ar mai fi putut.

Cred că un artist are nevoie de un mănunchi de atribute. Sigur că talentul e o condiţie obligatorie, şi asta ţine de dotare. Calităţile vocale trebuie să existe, aptitudini muzicale asemenea, dar dincolo de asta cred că este foarte important un echilibru în ceea ce priveşte însuşirile personalităţii sale... de caracter, de voinţă, de hărnicie, trudă, dispoziţia de a sacrifica foarte mult încă din fragedă copilărie. Încerc să le transmit studenţilor mei devoţiune pentru profesie, credinţă în ceea ce fac. Eu rămân la vechiul ideal... Să nu pună banul înainte! Am învăţat de foarte devreme să nu-mi doresc luna de pe cer şi, mai ales, să nu am regrete, să mă bucur de ceea ce mi se oferă, pentru că, în goana după ceva foarte îndepărtat pe care tot speri să-l ajungi, nu percepi lucrurile frumoase care ţi se întâmplă. Se poate întâmpla lucrul acesta în viaţă şi e păcat. Pe adolescenta Georgeta Stoleriu ar trebui să o privesc cu încredere, pentru că a demonstrat că şi-a ales un drum, spun eu, luminos, iar ca sfat i-aş spune să meargă cu şi mai multă încredere pe drumul care oricum ar fi acelaşi. Un drum care a fost trasat de ştim noi cine...

Sănătatea este singurul lucru pe care mi-l doresc cu adevărat. Mi-aş mai dori să petrec cât mai mult timp cu putinţă alături de familia mea."

×
Subiecte în articol: calendar