x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Ioana Bulcă

Astăzi e ziua ta... Ioana Bulcă

de Ramona Vintila    |    07 Ian 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Ioana Bulcă

Una dintre cele mai mari actriţe ale teatrului şi filmului românesc, Ioana Bulcă îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!



"Am o uşoară tristeţe cuibărită în suflet pentru anii care au trecut. Alături de această tristeţe vreau să-mi strecor şi speranţa că anii ce vor veni vor fi, dacă nu la fel de buni, măcar asemănători. Pentru că locul meu este pe scenă. Am luptat întotdeauna pentru frumos... Aceasta e decizia mea de când eram o adolescentă de 15-16 ani în Sibiul meu minunat, inegalabil, în Sibiul copilăriei mele. Un lucru frumos este o bucurie pentru veşnicie, pentru că frumosul este adevăr şi adevărul este frumos. Am căutat toată viaţa să am această lumină spre care să mă îndrept. Am un fiu extraordinar pe care mi l-a dat Dumnezeu după sufletul meu. Sunt mândră pentru că l-am crescut cu mare dăruire. L-am divinizat, l-am adorat. Am fost o mamă foarte devotată, dar m-au ajutat şi părinţii mei. Nu mi-am neglijat nici o clipă fiul. Sunt o fiinţă care ia lucrurile în serios. De asemenea, meseria mi-am făcut-o călăuzindu-mă după această stea. Greu, dar Dumnezeu m-a ajutat pentru că mi-am pus frumuseţea în faţă şi am zis: nu mă abat de la drumul acesta niciodată. Acest drum spre lumină a fost cu mari sacrificii, cu mari suferinţe pentru că oamenii, ştim bine lucrul acesta, sunt aşa cum îi lasă cel de Sus. Eu am renunţat la tot pentru meserie. Nu mai vorbesc de muzică... Am luat multă vreme lecţii de canto în Sibiul meu extraordinar de la vârsta de 16 ani. Studiam arta dramatică, dar voiam să mă fac cântăreaţă. Nu aş putea trăi nici o clipă fără muzică. Pentru mine muzica reprezintă o lege morală. Nu se poate face nimic fără muzică sau se poate, dar eşti mai şchiop…

Despre «Restul e tăcere»... A fost o mare încercare pentru că Nae Caranfil care venea la toate repetiţiile cu «Trilogia Antică» a lui Andrei Şerban, era student atunci. Venea la Naţional, ne vedea pe toţi. După ce s-a încheiat această experienţă colosală cu «Trilogia Antică», a venit la mine şi mi-a spus: «Doamna Ioana, eu scriu un scenariu, v-am urmărit din primele repetiţii şi aş vrea să jucaţi... nu e un rol foarte mare, însă în economia scenariului este foarte, foarte important să-i daţi viaţă Aristizzei Romanescu». Eu i-am zis că o să fiu foarte fericită să-mi dea scenariul şi să lucrăm împreună. Un scenariu superb... Am fost foarte, foarte fericită de această colaborare şi de această onoare pentru că Aristizza Romanescu a fost cea mai mare tragediană a noastră.
Să faci tragedie pe scenă este un lucru foarte dificil.
Îmi doresc să fiu sănătoasă pentru că acesta e cel mai mare dar de la Dumnezeu. Poţi să ai roluri, glorie, bijuterii, miliarde... fără sănătate nu poţi face nimic. În rest... îmi doresc foarte multe roluri pentru că am atâta forţă încât aş putea să mut munţii din loc".

×
Subiecte în articol: calendar