x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Ion Vartic

Astăzi e ziua ta: Ion Vartic

de Ramona Vintila    |    02 Oct 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Ion Vartic

Eseist, teatrolog, critic si istoric lite­rar, fost director al Teatrului National 'Lucian Blaga' din Cluj. Ion Vartic implineste maine 67 de ani. Jurnalul National ii ureaza 'La multi ani!'.

'Imi ocup timpul cu Emil Cioran, incercand sa scot o ultima varianta despre opera si biografia ganditorului, care urmeaza sa apara la Polirom. Este un filosof special, la care bio­gra­fia se imbina in mod obligatoriu cu opera. Cu ocazia asta vad ca, in unele articole vechi romanesti, Cioran e ingrozitor de actual. Face, la un moment dat, intr-un articol din anii ’41, o comparatie intre Ardeal si ve­chiul Regat si spune asa: «Ardealul nu si-a facut datoria fata de vechiul Regat in momentul in care s-a integrat in tara pentru ca trebuia sa aduca cu sine o alta etica, mai aspra». Legat de asta, el subliniaza latura ceta­te­neasca foarte dezvoltata in Transilvania datorita faptului ca era mai aproa­pe de Europa Occidentala. Si zice in continuare: «Prefer o tara de cetateni decat de «romani». Ingrozitor cum seamana discursul politic sau politicianist de astazi, in care foarte multi politicieni se adreseaza romanilor, dar in nici un caz nu se adreseaza cetatenilor care au anumite drepturi, drepturi care sunt incalcate in mod flagrant. Cu atat mai mult cu cat romanii nu stiu ca sunt cetateni si au, civic, niste drepturi.

As vrea ca cei care citesc aceste randuri sa stie ca dupa ’90 am avut un anume rol in infiintarea unor institutii, in perioada in care am lucrat in Ministerul Culturii, ’90-’92, mai ales in ceea ce priveste subven­tionarea culturii scrise, ceea ce mie mi s-a parut foarte important si in pastrarea editiilor fundamentale din cultura noastra. Apoi, faptul ca la Cluj am infiintat o facultate de teatru care astazi este foarte bine consolidata.

Inceputurile carierei mele se leaga de Cluj. Aici s-a cristalizat un grup, numit «Echinox», care a avut o revista pe care am condus-o impreuna cu Ion Pop si Marian Papahagi. Aceasta revista, o forma de rezistenta impotriva dogmatismului din epoca, a dat foarte multi scriitori, filosofi si istorici, astazi importanti, dintre care multi sunt, totodata, excelenti gazetari sau analisti politici.

Sa fii om de cultura in Romania inseamna sa-ti asumi o conditie extrem de precara, nu numai financiar, dar si public. Se da foarte putina importanta inaltei culturi in Romania si, din pacate, tocmai prin aceasta inalta cultura am fi putut schimba imaginea tarii noastre in strainatate, imagine care, in momentul de fata, este ingrozitoare.

Privind in urma mea, vad mai mult decat cartile mele, vad institutiile pe care le-am infiintat, fie in perioada in care eram la Ministerul Culturii, fie la Cluj. Uitandu-ma inainte, vreau sa fiu mai egoist si sa-mi vad proiectele realizate.

Daca as fi acum ministrul Culturii, as incerca sa reglementez relatia intre onorariile care se dau regizorilor si bugetul precar al teatrelor. As vrea sa dau un exemplu ? cand a fost vorba sa se cumpere manuscrisele romanesti ale lui Cioran, puse in vanzare la Paris, Ministerul Culturii s-a scuzat, spunand ca n-are resursele financiare necesare pentru a le cumpara; in acelasi timp, insa, prin intermediul teatrelor din subordine risipeste sume serioase de euro, platind tot felul de regizori de mana a doua. Apoi, as acorda un ajutor substantial pentru refacerea editiilor din clasicii literaturii romane sau din cei care s-au clasicizat intre timp. Sunt inca necesare foarte multe editii in care sa fie completate pasajele scoase de cenzura din editiile critice. In sensul acesta, Academia Romana, prin Eugen Simion, a facut mult, dar inca sunt foarte multe asemenea editii care asteapta sa fie completate. Este o prioritate pentru aceasta cultura. Nu in ultimul rand, as insista in aplicarea legii pentru monumentele istorice, in sensul in care sa se vada ca legea se aplica si ca vom gasi niste condamnati sau niste amendati care au incalcat grav legea monumentelor istorice in Romania. Si asa nu avem multe monumente, se distrug, zi de zi, zeci de case memoriale, de cladiri de patrimoniu si nu se stopeaza in nici un fel aceasta degradare pentru ca nu se aplica cum trebuie legea, e prea binevoitoare cu cei care o incalca.

In incheiere, as dori sa transmit tuturor gandul meu, la cei 67 de ani... Sper sa se produca cu adevarat o schimbare, in viitorul cat mai apropiat, si lucrul acesta s-ar vedea daca intr-adevar acest popor si-ar face simtita constiinta civica la alegerile de anul viitor.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...