A fost primul decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala. A contribuit, impreuna cu colegii sai, la cresterea prestigiului sociologiei si la formarea a numeroase promotii de specialisti. Prorectorul Universitatii din Bucuresti, profesor universitar doctor Maria Voinea isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. La multi ani!
'Marcarea unei varste ca aceea pe care eu astazi o sarbatoresc te duce cu gandul inapoi la ce a fost, ce ai facut cu viata ta, ce ai realizat si sa te intrebi daca mai ai timp sa-ti indeplinesti alte visuri si dorinte.
Este firesc in aceste momente sa te gandesti mai mult la trecut decat la viitor, sa fii mai mult nostalgic si mai putin critic. Cu toate acestea, cititorul acestor randuri va fi surprins de faptul ca sunt puternic ancorata in prezent, in timpurile dinamice si schimbatoare pe care le traim si pe care le consider extrem de provocatoare pentru mine ca sociolog. Exista o sansa rara pentru sociolog sa prinda pe viu atatea schimbari in structura societatii, in viata economica, sa fie contemporan cu multiple fenomene de devianta, de violenta familiala.
In calitate de profesor si prorector al Universitatii din Bucuresti, ma straduiesc sa inteleg directia in care se dezvolta invatamantul romanesc si sa indeplinesc cerintele si standardele europene – individuale si institutionale – care sa asigure calitatea ridicata a actului didactic, transferul creditelor academice, recunoasterea valorii invatamantului din tara noastra.
Din 1990 a inceput un drum nou pentru sociologia din Romania, iar pentru mine nu a existat nici un moment de indoiala sau de ezitare privind parcurgerea pas cu pas a acestui drum. M-am antrenat in constructia noilor planuri de invatamant, am fost primul decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala – desprinsa dintr-un format institutional impreuna cu Psihologia, Pedagogia, Pedagogia speciala – si am contribuit – impreuna cu colegii mei – la cresterea prestigiului sociologiei si la formarea a numeroase promotii de specialisti. Ceea ce nu ar trebui sa uite studentii de azi este faptul ca profesia de sociolog – in diferitele ei ipostaze: cercetare, invatamant, actiune – implica importante considerente etice. Cu alte cuvinte, sa fie constienti de consecintele pe care le favorizeaza utilizarea incompetenta, fara discernamant sau cu rea credinta a cunostintelor sociologice.
Tara are nevoie de sociologi competenti, de specialisti militanti – nu in sens ideologic sau partinic, ci in spiritul promovat de Dimitrie Gusti –, de sociologi implicati, de actiune. VIVAT SOCIOLOGIA MILITANS!'