x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Marius Sala

Astăzi e ziua ta: Marius Sala

de Ramona Vintila    |    07 Sep 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Marius Sala

Vicepresedintele Academiei Romane, director al Institutului de Lingvistica 'Iorgu Iordan – Al. Rosetti', academician Marius Sala implineste astazi 79 de ani. Jurnalul National ii ureaza 'La multi ani!'.

'Daca m-ar intreba cineva cu ce ma mai ocup acum, la implinirea unei varste «venerabile», care marcheaza sfarsitul unui deceniu, as dezamagi poate spunand ca nu fac nimic special: lucrez. Ca vicepresedinte al Academiei Romane coordonez activitatea unor sectii de stiinte umane, iar ca director al Institutului de Lingvistica «Iorgu Iordan – Al. Rosetti» conduc trei lucrari prioritare ale Academiei («Dictionarul limbii romane», «Dictionarul etimologic al limbii romane» si tratatul in 3 volume «Istoria limbii romane»). Lunar public in revistele Magazin istoric si Istorie si civilizatie cate un articol privind istoria cuvintelor romanesti, pentru marele public. Pregatesc si un nou volum de «Evocari si portrete», care va aparea in curand la editura Universitatii din Suceava.

Mama imi spunea mereu ca voi avea noroc, pentru ca m-am nascut intr-o zi de mare sarbatoare, Sfanta Maria. Constat ca a avut dreptate. Am avut parte de profesori extraordinari atat la Liceul «Samuil Vulcan» din Beius (Vasile Bogza si C. Duma Suceveanu), cat si la Universitatea din Bucuresti (Iorgu Iordan, Al. Rosetti, Al. Graur, T. Vianu, I. Coteanu, la care il adaug pe E. Petrovici de la Cluj). Am avut noroc si in viata de familie: prima mea sotie, disparuta de multi ani, este mama fiicei mele Iulia, scriitoare in timpul liber si, la randul sau, mama a nepotelului meu Luca, iar Marina, sotia mea actuala, ma «asista» in tot ce fac, este colaboratoarea mea de nadejde.

Ce mi-as dori sa fac peste un an, cand voi avea de patru ori 20? Sa termin un volum de amintiri despre oamenii pe care i-am cunoscut si locurile pe unde am trecut, vreme de peste jumatate de secol, carte ce va avea titlul «De la Vascau la Montevideo», sa public al treilea volum din seria «Aventurile unor cuvinte romanesti» si sa ingrijesc in continuare seria «Viata cuvintelor», copilul meu de suflet, care apare la Editura Humanitas.

N-am fost intrebat niciodata daca, privind retrospectiv, am unele regrete. Ei bine, regret ca nu mai fac lingvistica romanica, asa cum faceam pe vremea cand traia maestrul meu Iorgu Iordan; in ultimii (multi) ani, m-am limitat numai sa prezint limba romana in comparatie cu celelalte limbi romanice. Regret si ca n-am reusit sa scriu o carte despre cum si de ce mor limbile, ches­tiune la care ma gandesc de mai bine de doua decenii.

Pentru cei care vor veni dupa noi, cred ca cea mai buna caracterizare mi-a facut-o nepotul meu, Radu Calin Cristea, intr-o carte ce mi s-a dedicat cand am implinit 70 de ani: «Un element Sala dintr-un tablou pe care vreun Mendeleev al lingvisticii ar trebui sa-l reinventeze. Unde Marius are deja re­zervata o casuta despre care nu stiu prea multe, dar banuiesc ca trebuie sa fie o combinatie de mercur si fosfor. La fel ca viata lui: iute si cu arderi intense».

As adauga ca nu ma simt batran. Cand va veni batranetea, va voi anunta.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...