x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Mircea Beuran.

Astăzi e ziua ta: Mircea Beuran.

de Ramona Vintila    |    02 Iun 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Mircea Beuran.

Unul dintre cei mai pretuiti chirurgi autohtoni, profesor universitar doctor Mircea Beuran, isi sarbatoreste duminica ziua de nastere. La multi ani!

'Astazi e ziua ta... zi si zile ce caut sa le ofer tuturor celor care isi pierd sanatatea. De la an la an starea de sanatate a semenilor nostri este mai precara. In Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, numarul cazurilor grele si disperate este in crestere. O zi de munca inseamna impletirea timpului cu activitati didactice, spitalicesti si pregatirea zilei de maine.

Viata de spital in urgenta este palpitanta, nu te lasa sa ai timp liber, tot timpul esti in activitati in sala de operatii, vizita si contravizita, consultatii, decizii pentru cazurile grele, cursuri si discutii cu studentii la patul bolnavului sau dezbateri cu medicii rezidenti. Un lucru este clar, trebuie sa fii prezent, sa decizi si sa fii pregatit pentru a opera in orice moment al zilei sau al noptii.

Consider chirurg mare pe cel care-si da toata silinta sa nu faca greseli, iar daca totusi a gresit, sa o recunoasca si mai ales sa stie sa-si poata repara greseala. Hippocrat, parintele medicinii, este acela care a spus: «In medicina este de laudat cel care face cele mai putine greseli».

Nu am gandit niciodata sa plec sa muncesc in strainatate. Cunosc bine munca spitaliceasca din Europa si America, cunosc avantajele financiare si mirajul occidentului, dar nu m-au atras, si asta datorita felului meu de a fi, mai putin subordonat. Niciodata nu esti primit la rangul tau cand te duci sa ocupi o functie acolo. Responsabilitatile sunt masurate si impuse de interesele locului unde te duci. Lipsa de initiativa, subordonarea, limitarea nu se compen­seaza cu cativa dolari in plus. Am vazut spitale de afara, am participat la simpozioane, congrese medicale, am cautat sa aduc noul si in serviciul pe care il conduc, am trimis colegi doctori sa cunoasca si sa-si insuseasca progresele medicale, am invitat si operat cu personalitati ale chirurgiei din strainatate, in ideea ca omul sfinteste locul.

Ce as schimba in Romania... Consider ca nu suntem pe un fagas normal, sub umbrela reformei ne-am indepartat de bolnav, de medic si cautam sa explicam totul prin reaua mostenire. Cred ca ar trebui gandite lucrurile de la realitatile actuale, iar sistemul sa fie reformat in 2-3 trepte, in asa fel incat medicii sa ramana acasa; cei din strainatate sa doreasca sa se reintoarca, iar bolnavul sa se simta ingrijit. Medicina si, in special, chirurgia mi-au intrat atat de mult in suflet si in minte, incat nu pot sa aleg alt drum. Studentilor din totdeauna le-am explicat ca meseria de doctor im­plica munca multa, rabdare, acu­mu­lare de fapte si notiuni, munca lor sa fie perseverenta, cu dragoste pentru omul suferind. Cariera de medic iti aduce numeroase bucurii, im­pli­ni­ri, dar nu si timpul sa te bucuri de ele.

Nu este atat de spectaculoasa aceasta munca in anii tineretii – experienta vine cu timpul, trebuie sa inveti sa oferi mai mult decat sa primesti.

Mi-as dori sa raman sanatos, sa imi pastrez forta de munca, sa ajut dezvoltarea chirurgiei de inalta performanta in toate centrele universitare, sa alin mai mult suferinta... si mai mult ca oricand imi este dor de parinti.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...