x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Preasfinţia Sa Casian Crăciun!

Astăzi e ziua ta... Preasfinţia Sa Casian Crăciun!

de Ramona Vintila    |    18 Mar 2009   •   00:00

"Binele face puţin zgomot...
PreaSfinţia Sa Casian Crăciun, Episcopul Eparhiei Dunării de Jos, împlineşte astăzi 54 de ani. La mulţi ani!




Foto:  Eparhia Dunării de Jos

"Chemarea unui slujitor la o zi personală, a naşterii, de către ziarul Jurnalul Naţional, în rândurile diferitelor personalităţi din viaţa ţării, este un act de recunoaştere a locului Bisericii noastre în viaţa comunitară şi nicidecum o reliefare a vreunor calităţi ale sărbătoritului. De altfel ne aflăm în Postul Paştilor şi una dintre exigenţele perioadei duhovniceşti este discreţia şi smerenia. Slujirea unui păstor duhovnicesc nu-i rezervă timp pentru sine, căci a renunţat la propriile iniţiative şi le-a însuşit pe cele ale Bisericii. Monah de acum trei decenii, urmând chemarea lăuntrică ce se menţine, cu mila Domnului, acum ca şi atunci, încercăm să punem mereu începutul bun la lucrarea noastră în Biserică. Aceasta nu exclude nenumăratele încercări şi greutăţi de tot felul. Totul este în această asumare a slujirii, fidelitatea faţă de darul lui Dumnezeu şi prioritatea celuilalt, fratele tău, mai ales când ai avea motive să-l numeri între adversarii tăi. Mai înainte deci de a-i învăţa pe alţii, tineri ori vârstnici, trebuie să învăţăm noi de la Biserică şi de la semeni, începând cu cei experimentaţi, înţelepţi şi buni! Când învăţăm pe alţii, să nu ne excludem! Să le arătăm modelele din veşnicie şi apoi pe cele din experienţa lumii. Tinerii nu sunt doar o prioritate misionară, ci exerciţiul înţelept printre cei mai curajoşi dintre semeni. Dintre aceştia o parte, nu atât de importantă, acceptă şi «calea cea strâmtă» a Facultăţii de Teologie. Exigenţele nu sunt pe placul generaţiei tinere, dar cei care optează sunt demni de tot respectul şi admiraţia. Ei vor fi păstorii de mâine! Fără educaţie spirituală, tânărul nu-şi va regăsi niciodată rădăcinile din viaţa neamului său şi capacitatea convieţuirii paşnice în lume. Nu va avea identitate!

În faţa multiplelor mutaţii pe plan local şi mondial, a provocărilor tot mai pronunţate în perimetrul spiritual, cultural şi social, realizările sunt doar cele percepute în pacea, în liniştea şi în bucuria din inimile oamenilor. Cum astăzi este frecventă nemulţumirea, ea se manifestă şi în comunităţile noastre. Pe lângă lucrările jertfelnice ale preoţimii în cooperare cu credincioşii din Eparhia Dunării de Jos, care este un imens şantier spiritual, liturgic, educaţional, cultural şi social-filantropic, ca şi în toată Patriarhia, mai sunt multe de împlinit. Păstorul nu încetează să ducă «oiţele» la păşune pe timp favorabil ori nefavorabil, cu conştiinţa împlinirii chemării sale.

Ne trebuie mai multă comunicare între păstori şi păstoriţi şi să înmulţim binele, căci «binele face puţin zgomot». Biserica nu-i doar instituţie, ci instituţia este rezultatul comuniunii şi al exerciţiului frăţietăţii şi coresponsabilităţii noastre în viaţă. Să-i felicităm din inimă pe toţi cei născuţi la 18 martie!""

×
Subiecte în articol: calendar