x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi este ziua ta, Ştefan Cazimir

Astăzi este ziua ta, Ştefan Cazimir

10 Noi 2014   •   08:45
Astăzi este ziua ta, Ştefan Cazimir
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Cunoscut în primul rând ca exeget al operei lui I.L. Caragiale, dar şi al lui Eminescu sau al începuturilor romanului autohton, unul dintre cei mai apreciaţi critici, istorici literari şi eseişti români ai ultimelor decenii, Ştefan Cazimir împlineşte astăzi 82 de ani. La mulţi ani!

“Singura nebunie pe care am făcut-o conştient (...) a fost să intru în viaţa politică”
Încă crede în onestitate, omenie şi bun simţ
“Nu mai ţin minte cine a spus că actul creator prespupune 10% inspiraţie şi 90% transpiraţie. Un raport similar, cu cote variabile de la caz la caz, bănuiesc că există şi în relaţia dintre talent şi noroc. Norocul nu-i ajută întotdeuna pe talentaţi, dar nici nu-i poate ajuta pe cei lipsiţi de talent. În ceea ce mă priveşte, aş elimina talentul din discuţie, în profesiunea de om al catedrei şi de istoric literar termenul mai adecvat fiind acela de vocaţie. Dacă factori externi nu reprimă vocaţia, ci îi permit expansiunea nestingherită, putem spune că omul a avut noroc. Tot astfel, unii nu cred deloc în miracole, pe când alţii le descoperă pretutindeni. Eu unul mă aşez la jumătatea drumului: nu resping ideea de miracol, dar nici nu mă las dominat de ea.

Există oameni care concep viaţa ca un şir de nebunii, mai mult sau mai puţin inspirate, şi se lasă în voia lor cu oarecare nechibzuinţă. În cazul meu, singura nebunie pe care am făcut-o conştient (de celelalte mă consider iresponsabil) a fost să intru in viaţa politică. Nimic din existenţa mea anterioară nu mă recomanda pentru asta. Întorcându-mă cu gândul în trecutul îndepărtat, mă revăd sfios în copilărie şi destul de precaut în adolescenţă. Nici prin vis nu puteam să anticipez că voi ajunge, peste decenii, preşedintele unui partid şi membru al Parlamentului... Dar dacă nu ne-ar rezerva şi surprize, viaţa ar deveni plicticoasă. Astăzi, când multe din valorile ce m-au călăuzit sunt contestate sau date uitării, eu încă mă alătur celor care cred în onestitate, omenie şi bun simţ. Le trimit pe această cale salutul meu amical. Pentru detalii: 0722303588.”

×