x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Iliescu la 75 de ani - "Nu m-a ametit puterea!"

Iliescu la 75 de ani - "Nu m-a ametit puterea!"

02 Mar 2005   •   00:00

CALENDAR
De ziua lui, Ion Iliescu spune ca a ramas un om cu picioarele pe pamant. A fost presedintele Romaniei timp de 11 ani. Si-a incheiat ultimul mandat cu sentimentul ca a ramas un om cu picioarele pe pamant. Ion Iliescu implineste astazi 75 de ani.

"Nu m-a ametit puterea!"

"De la o varsta, orice an care se adauga nu este neaparat o mare satisfactie. Dar n-am motive sa ma plang si privesc cu seninatate fiecare asemenea implinire a varstei. Acum e un moment oarecum rotund, desi sigur ca cifra nu e chiar rotunda, dar sunt trei sferturi de veac, e o viata de om care s-a impletit cu viata tarii intr-o perioada deloc usoara, foarte complexa. E un prilej de bilant. Pentru ca este joi, dimineata voi fi la Senat, e zi de Plen si ma voi intalni si cu colegii senatori, apoi voi trece pe la sediul din Kiseleff al partidului, unde ma voi intalni cu o serie de prieteni care vor sa-mi transmita felicitari.

REMEMORARI. Eu nu sunt un tip care sa ma cramponez de situatii si de pozitii, am privit cu seninatate acest mers al vietii. De altfel, nu e prima oara in ultimii ani cand nu imi petrec ziua de nastere la Cotroceni; am mai avut patru ani de intrerupere, fiind in Opozitie, senator, deci am revenit la o stare de lucruri cunoscuta, de altminteri. Totdeauna ramane in amintire varsta legata de tinerete, probabil ca toti isi amintesc momentul de la 20 de ani, cand, in ciuda greutatilor, totusi tineretea da o nota de optimism oricaruia. Aniversarea de la 20 de ani mi-am petrecut-o la cea care mi-a fost cea mai apropiata de-a lungul vietii, la un an dupa aceea ne-am si casatorit... De-atunci am ramas legat de ea o viata, si-acum la fel, cand aniversam impreuna cei 75 de ani, la o zi distanta unul de celalalt. In viata n-am mers programat dupa anumite planuri, mai ales ca istoria tarii noastre, si deci istoria vietii noastre, a trecut prin momente dramatice. Cea mai mare satisfactie a fost momentul ’89, cand cu totii am trait un eveniment de o semnificatie istorica deosebita. Anii de dupa ’89 au fost cei mai densi ca traire personala si ca traire sociala. De aceea, din tot acest periplu de viata de trei sferturi de secol, ultimii 15 ani au fost cei mai incarcati, ca traire. In plan personal, sarbatorirea zilei de nastere nu difera foarte mult. In anii acestia pe care i-am petrecut la Cotroceni am inaugurat si de 7 ianuarie si de 3 martie Zilele Usilor Deschise, cand venea foarte multa lume, si prieteni, si oameni care doreau pur si simplu sa dea mana cu presedintele tarii. Am trait din acest punct de vedere o satisfactie a unei comunicari umane deschise si firesti.

SCHIMBARE. Faptul ca de data aceasta oamenii vor veni sa-l felicite pe Ion Iliescu si nu pe presedintele Ion Iliescu are o valoare in plus. Dincolo de pozitia oficiala, acum este salutat omul, si asta imi da mai multa satisfactie. Imi doresc sanatate, altceva nimic, restul vine de la sine. Viata activa imi intretine tonusul vital, n-am avut timp sa ma gandesc la trecerea anilor. De aceea am si cautat sa evit sa ma retrag din viata publica, pentru ca nu cred ca as fi suportat bine aceasta retragere. Mentinerea unui contact viu cu viata imi da tarie. Regret, din anul ce se incheie, ca nu am reusit sa facem tot ce ne-am fi dorit. Daca ma refer la partid? Nu... ma gandesc in primul rand la mine, la familie, la prietenii apropiati, si, sigur, intr-un cadru mai general, si la partid. Am satisfactia ca in acesti 15 ani, in ciuda multor neimpliniri si a multor insatisfactii, totusi am participat la o istorie care a schimbat fata tarii. Este marea satisfactie pe care generatia noastra poate sa si-o exprime, participand la evenimentul crucial care a schimbat relatiile umane in societatea noastra - decembrie 1989 - , dar si la tot ceea ce a urmat ca proces de schimbare a vietii, a raporturilor umane, a realitatii politice din tara noastra, pluralismul politic, afirmarea libera, exprimarea libera, chiar si schimbarile care se produc in viata societatii in plan economic. Desi sunt multe motive de insatisfactie, in plan personal, pentru multi oameni care o duc inca greu, am intrat pe o traiectorie care asigura drumul spre modernizarea tarii si integrarea noastra in procese la scara europeana si internationala.

BILANT. Cea mai mare realizare personala in ultimul an este ca mi-am implinit al doilea mandat constitutional in functia de presedinte, tinand seama si de perioada de tranzitie din ’90 pana in ’92. Sunt deci 11 ani de raspunderi majore in viata publica si satisfactia ca, in mare, cred ca am raspuns angajamentelor pe care mi le-am asumat in fata tarii si in fata oamenilor. Cred ca am ramas un om cu picioarele pe pamant, nu m-a ametit puterea. Am ramas un om deschis catre oameni, cred ca asta si apreciaza cel mai mult oamenii la mine. De asemenea, nu m-am folosit de privilegiile pe care ti le ofera puterea pentru avantaje personale, am respectat din toate punctele de vedere legea si o anumita decenta in intreaga mea viata. Cred ca este lucrul cel mai larg apreciat de cetateni."
×
Subiecte în articol: calendar viata