x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Irina Păcurariu

Irina Păcurariu

de Ramona Vintila    |    24 Mar 2009   •   00:00
Irina Păcurariu

"Sunt gata să mă întorc în meserie" Cunoscuta realizatoare tv, premiată cinci ani consecutiv de APTR pentru activitatea sa jurnalistică, Irina Păcurariu a împlinit ieri 40 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Mai am puţin până la împlinirea anului sabatic pe care mi l-am propus. 365 de zile din care am învăţat că 24 de ore sunt mult mai scurte atunci când stai acasă. Nici nu ştiu când trece vremea şi, sincer, fac eforturi să-mi reamintesc de unde aveam timp până acum să mă încarc şi cu vieţile altora. De fapt, nu recunosc mereu, dar îmi lipseşte voluptatea de a reconstrui din sunet şi imagini poveşti puternice, reale, de a cunoaşte oameni nepervertiţi de discursurile mediocre de la tv. Sunt un om norocos, am întâlnit multe personaje de mare calibru. Oameni care fac enorm în numele României şi care se preferă anonimi. În perioada asta am stat pe margine, m-am uitat la meciul public, nu pot spune că nu mi-a păsat, dar nici că mi-a plăcut şi, da, sunt gata să mă întorc în aceeaşi meserie. Cine sunt? Un reporter de televiziune care a avut noroc să nu filmeze subiecte impuse de alţii. Din 1993 sunt angajată la TVR, vin de la TVR Iaşi, unul din «absolvenţii» şcolii de reportaj de acolo. Televiziunea mi-a adus în viaţă cel mai important prieten, omul care m-a învăţat ce înseamnă răbdarea. De la ea ştiu şi acum să ascult toate părerile de la masă. Anul acesta va fi a doua aniversare fără Vanda (Vanda Condurache, fostul redactor-şef de la TVR Iaşi, dispărută într-un tragic accident în 2007) şi încă nu m-am obişnuit cu locul gol pe care l-a lăsat. Anul acesta este prima dată când îmi voi sărbători însă ziua de naştere ca mamă a două fiice! Cea mare, Ana Carina, are 8 ani şi sora ei mai mică, Iris Petra, abia a împlinit 11 luni. Televiziunea m-a scăpat de rutina unei slujbe de birou, mi-a deschis lumi, am călătorit mult, dar, poate tot de aceea am şi mai multe riduri «de expresie» decât majoritatea. Însă cel mai important lucru pe care l-am învăţat de-a lungul carierei mele este că aparenţele înşală. Calităţile pe care trebuie să le ai ca jurnalist-om de televiziune aş fi zis că sunt lipsa de vanităţi, înţelepciunea de a aştepta răspunsurile de la ceilalţi, încrederea în propria persoană şi în discernământul dobândit o dată cu experienţa.

Şi, sigur, măcar câteva tuşe de talent.

Sunt însă atât de mulţi de neclintit de pe micile ecrane care n-au nici una dintre însuşirile enumerate încât, sigur, sunt naivă şi mă înşel. Cei mai mulţi se retrag de pe sticlă atunci când îi dau şefii afară şi în asemenea vremuri de criză n-aş sfătui pe nimeni să facă altfel... s-au dus vremurile când plecai acasă pentru că nu mai aveai ce spune sau nu-ţi mai încăpeai în piele de vanităţi. Singurul meu ideal este să nu fac rău cu bunăştiinţă şi sper că am reuşit. Sper să nu-mi pierd, la nici o vârstă, simţul umorului! Dacă aş începe să mă iau în serios ar fi semnul clar că am îmbătrânit... trist!"

×
Subiecte în articol: calendar