x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 14 mai 2009

Joi 14 mai 2009

de Ramona Vintila    |    14 Mai 2009   •   00:00

Este ziua 134 a anului - Au mai rămas 231 de zile



Soarele
Răsare la 5:48
Apune la 20:36

Luna
Răsare la 1:13
Apune la 10:40

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

17 mai

Lună nouă
24 mai

Primul pătrar (Luna în creştere)

31 mai

Lună plină
7 iunie

Proverbul zilei:


"A dat Dumnezeu şi boli, dar a dat şi leacuri"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Mucenic Isidor din Hios; Sfântul Sfinţit Mucenic Terapont (Dezlegare la peşte)

Sfântul Mucenic Isidor din Hios, prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi şi de cei greco-catolici, a trăit în zilele împăratului Decius, fiind originar din Cetatea Alexandriei. Sfântul Isidor se află cu partea lui de oaste în Alexandria. Isidor era creştin, dar fără a mărturisi pe faţă credinţa sa de frica prigonirilor. Un sutaş cu numele Iuliu, păgân, l-a dat în vileag pe Isidor conducătorului Numerian că este creştin. Sfântul a fost chemat la judecată.

Credinţe populare, tradiţii, semne


Sufletul este esenţa vitală nemuritoare, invizibilă şi intangibilă, protejată de adăposturile din preexistenţă, din existenţă şi din postexistenţă. Adăposturile sufletului se înghit unele pe altele precum în zicala românească "Peştele cel mare înghite peştele cel mic". Pământul are infinite adăposturi subordonate, unul din ele este trupul uman, şi adăposturi supraordonate în ierarhia galactică (sistem solar, galaxie etc). Sufletul devine vulnerabil când adăpostul său este expus distrugerii şi, ca urmare, trebuie părăsit. Dar, cum sufletul nu intră şi iese pe aceeaşi gură la marile treceri din preexistenţă în existenţă (naşterea), din existenţă în postexistenţă (moartea), adăposturile fără ieşire (oul) sau cu o singură ieşire (oala de lut) sunt sparte (jertfite violent): spartul oului la Paşte pentru eliberarea Domnului, spartul oalei la înmormântare pentru eliberarea omului. În graiul popular, verbul a sparge are, în anumite contexte, sensul de a muri. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


La 14 mai 1981 a avut loc în Uniunea Sovietică lansarea navei cosmice "Soiuz-40", cu echipaj comun româno-sovietic (lt. major Dumitru Prunariu, cosmonaut-cercetător, şi col. Leonid Ivanovici Popov, pilot-cosmonaut, comandantul navei). Echipajul navei revine pe Pământ la 22 mai la bordul navei "Soiuz-40". Pentru îndeplinirea cu succes a zborului cosmic, la bordul complexului orbital "Saliut 6" - "Soiuz T-4" celor doi cosmonauţi li se decernează titlul de onoare suprem de "Erou al Republicii Socialiste România", iar prin Decret al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, titlul de "Erou al Uniunii Sovietice", Ordinul "Lenin" şi Medalia "Steaua de Aur".

S-a întâmplat azi


În România

1595 - Marele vizir Ferhad-paşa anulează statutul de autonomie a Ţării Româneşti şi Moldovei, declarându-le vilaiete, adică provincii otomane;

1968 - Vizita în România a preşedintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle.

În lume

1643 - În vârstă de aproape cinci ani, Ludovic al XIV-lea devine rege al Franţei după moartea tatălui său, Ludovic al XIII-lea.

1796 - Medicul Edward Jenner a descoperit primul vaccin, cel contra variolei;

1998 - A murit celebrul actor şi cântăreţ american Frank Sinatra (Francis Albert) (a primit Premiul Oscar pentru rolul din filmul "From here to Eternity", a jucat în 58 de filme şi a vândut peste 600 de milione de discuri) (n. 1915).

Născuţi la 14 mai

1870 - Ernest Juvara, chirurg, profesor universitar (m. 1933);

1971 - Sofia Coppola, scenaristă, regizoare.

×
Subiecte în articol: calendar