x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 19 februarie 2009

Joi 19 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    19 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 50 a anului
Au mai rămas 315 de zile



SOARELE
Răsare la 7:09
Apune la 17:50
LUNA
Răsare la 3:53
Apune la 12:10
LUNĂ NOUĂ
25 februarie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
4 martie
LUNĂ PLINĂ
11 martie
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
18 martie


Proverbul zilei:

"Decât să trăieşti murind mai bine să mori trăind"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi Apfia; Cuvioşii Mărturisitori Evghenie şi Macarie

Sfântul Apostol Arhiepiscop Filimon şi soţia sa, Apfia au trăit în timpul împăratului Neron, fiind ucenici ai Apostolului Pavel. Au fost duşi la judecata ighemonului, pentru că şi-au mărturisit credinţa în Hristos. Ighemonul a poruncit să fie bătuţi crunt. Arfip, şi el creştin, aflându-se alături de Filimon şi Apfia, nu a vrut să aducă jertfe idolilor. Pentru acest lucru a fost îngropat până la brâu şi ucis apoi cu pietre. După ce au îndurat chinuri groaznice, Sfinţii Filimon şi Apfia şi-au găsit sfârşitul muceniceşte.


S-a întâmplat azi

ÎN ROMÂNIA
1878 - Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, prin care se pune capăt războiului ruso-româno-turc. Prin tratat, Poarta recunoaşte independenţa României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului, şi autonomia Bulgariei. Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor sunt cedate Rusiei, care îşi rezervă dreptul de a le schimba cu "partea Basarabiei detaşată la 1856";
1964 - România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internaţional referitoare la relaţiile prieteneşti de cooperare între state.
ÎN LUME
1878 - Este patentat fonograful de către Thomas Edison;
1986 - Uniunea Sovietică lansează staţia orbitală Mir.
NĂSCUŢI LA 19 FEBRUARIE
1473 - Nicolaus Copernicus, astronom (m. 1543);
1633 - Miron Costin, cronicar, poet (m. 1691).


Click istoric

Astăzi se împlinesc 133 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Şi-a descoperit vocaţia la Craiova, unde a urmat Şcoala de Arte şi Meserii, a creat primele lucrări şi unde, aşa cum a declarat peste ani, "s-a născut a două oară". Brâncuşi se înscrie în istoria artei universale ca părintele sculpturii moderne, ca artistul care a produs o cotitură radicală în evoluţia artei. În 1914 are prima expoziţie personală la New York. În 1937 începe executarea monumentalului ansamblu sculptural de la Târgu-Jiu. S-a stins din viaţă în 1957, la Paris. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Cel mai cunoscut simbol al primăverii este ghiocelul (Galanthus nivalis L). După unele legende, el ar fi fost un bărbat rămas văduv cu opt copii. Recăsătorindu-se, copiii săi, patru baieţi şi patru fete, au fost alungaţi de mama vitregă. Necăjiţi, aceştia se metamorfozează în opt specii diferite de flori. O altă legendă se referă la culoarea albă a florilor de ghiocei. Când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, le-a colorat frumos. Când a făcut zăpada, i-a zis: "Pentru că tu umbli peste tot, să-ţi cauţi singură culoarea ce-ţi place". Zăpada s-a dus mai întâi la iarbă: "Dă-mi şi mie din culoarea ta verde atât de frumoasă!". Iarba a refuzat-o. Înduioşat de soarta zăpezii, ghiocelul i-a spus: "Dacă-ţi place culoarea mea albă, eu o împart bucuros cu tine". Drept recunostinţă, zăpada lasă ghiocelul să-şi scoată căpşorul afară de cum începe să se arate primăvara.
  • Profesor Ion Ghinoiu


"Încă o zi infectă..."

19 FEBRUARIE 1911
"Când am vrut să mă dau jos din pat m-am prăbuşit. Cauza e simplă: sunt absolut extenuat" (Franz Kafka)
• "Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar