x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi, 3 iulie 2008

Joi, 3 iulie 2008

de Ramona Vintila    |    03 Iul 2008   •   00:00
Joi, 3 iulie 2008

Ziua Justiţiei • Este ziua 185 a anului • Au mai rămas 181 de zile

 

 • Ziua Justiţiei
 • Este ziua 185 a anului
 • Au mai rămas 181 de zile
 

Soarele:
Răsare la 5:36
Apune la 21:03

Luna:
Răsare la 5:28
Apune la 21:44

Lună nouă:
3 iulie

Primul pătrar(Luna în creştere):
10 iulie

Lună plină:
18 iulie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
25 iulie
 

Proverbul zilei:

“Lucrul care nu-i dat la timp pierde din preţ”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara
 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Mucenic Iachint era din Cezareea Capadochiei şi a trăit pe vremea împăratului Traian. Slujea la curte, la paza camerelor împărăteşti, fiind în secret creştin. Împăratul Traian era păgîn, închinător la idoli şi prigonitor al creştinilor. Tînărul Iachint a fost pîrît de un oştean păgîn că se închină unui zeu numit Iisus. Împăratul s-a mîniat şi a poruncit să fie adus înaintea sa. Silit de împărat să guste din cărnurile jertfite idolilor, tînărul creştin a refuzat, mărturisindu-şi credinţa în Hristos. A fost bătut şi închis în temniţă. Slăbit de foame, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.
 

Calendar creştin-ortodox
Sf. Mucenic Iachint; Sf. Anatolie, Patriarhul Constantinopolului

Calendar romano-catolic
Sf. Toma, apostol

Calendar greco-catolic
Sf. Iacint, mucenic; Sf. Anatoliu, arhiepiscopul Constantinopolului
 

S-a întîmplat azi

În România

1456 – Iancu de Hunedoara încredinţează, cu puţină vreme în urmă, lui Vlad Ţepeş apărarea sudului Transilvaniei;

1863 – Se întruneşte la Sibiu Dieta Transilvaniei, pe baza unei legi electorale în care censul fusese redus la opt florini, în care pentru prima oară în istoria Transilvaniei românii trimit cei mai mulţi delegaţi, la care se adăugau 11 români, 12 unguri şi 10 saşi numiţi deputaţi direct de împărat, existînd astfel posibilitatea de influenţare directă a activităţii legislative a Dietei şi de modificare în favoarea lor, pe cale legală, a structurilor instituţionale ale ţării;

1871 – Consiliul Comunal al Capitalei concesionează pe timp de 45 de ani lui Harry Hubert de Mervée Slade (reprezentantul unei societăţi belgiene) dreptul de a construi şi exploata în Bucureşti “drumurile de fier americane” (tramvaiele cu cai).
 

În lume

1775 – George Washington preia comanda Armatei Continentale la Cambridge, Massachusetts;

1952 – Constituţia statului Puerto Rico este aprobată de Congresul Statelor Unite.
 

Născuţi la 3 iulie

1962 – Tom Cruise, actor;

1974 – Mihai Budeanu, membru al formaţiei 3 Sud-Est.

 

Click istoric

La 3 iulie 1850 a apărut, la Iaşi, bisăptămînal, gazeta politică şi literară Zimbrul, tribună politică şi literară unionistă. Publicaţia s-a numit astfel între 3 iulie 1850 şi 21 februarie 1852 şi între 17 ianuarie 1855 şi 10 septembrie 1856. Între 1 noiembrie 1858 şi 30 decembrie 1858 a apărut sub titlul Zimbrul şi Vulturul, apoi, fuzionînd, din 2 ianuarie 1859, cu Steaua Dunării, condusă de Mihail Kogălniceanu, sub titlul Steaua Dunării, Zimbrul şi Vulturul.
A fost primul ziar de orientare unionistă cu preocupări literare, care a introdus foiletonul literar în publicistica românească – Foiletonul Zimbrului.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cicoarea (Cichorium intybus L.) din familia Copositae este o plantă care creşte prin fîneţe, locuri virane şi pe marginea drumurilor, invocată în farmece de fetele necăsătorite, ca să pună pe jar inima peţitorilor. Se credea că tinerele care o puneau sub căpătîi împreună cu cămaşa celor doriţi îi vedeau în vis, iar cele care se afumau sau se spălau cu floarea de cicoare scăpau de urît şi de farmecele vrăjitoarelor. Într-o frumoasă legendă transilvăneană, cicoarea este asociată cu zîna florilor, care se spăla cu rouă înainte de răsăritul soarelui, pentru a nu fi văzută de cineva. Fiind zărită într-o dimineaţă de Soare, acesta s-a îndrăgostit de ea şi a trimis doi luceferi s-o peţească. Zîna pămînteană îi refuză, spunîndu-le: “Soare, soţior, / E tot călător, / Ziua peste sate, / Noaptea peste ape!”.

Supărat, astrul zilei o transformă în floare de cicoare: “Lăsaţi-mi-o în pace, / Că mi-o voi preface / Floare de cicoare / Cu ochii după Soare, / Cînd oi răsări, Ea s-o înveseli! / Cînd oi asfinţi, / Ea s-a ofili; / Cînd oi scăpăta / Ea s-a aduna”. De atunci se spune că cicoarea stă tot timpul cu ochii după Soare pînă toamna tîrziu, iar florile ei se strîng seara, la apus, şi se desfac dimineaţa, la răsărit. Planta are unele întrebuinţări în medicina populară, în obţinerea unor coloranţi vegetali şi altele.

  •  Profesor Ion Ghinoiu
×
Subiecte în articol: calendar iulie