x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 30 aprilie 2009

Joi 30 aprilie 2009

30 Apr 2009   •   00:00

Este ziua 120 a anului - Au mai rămas 245 de zile

SOARELE
Răsare la 6:08
Apune la 20:18
LUNA
Răsare la 10:29
Apune la 1:31
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
1 mai
LUNĂ PLINĂ
9 mai
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
17 mai
LUNĂ NOUĂ
24 mai


Proverbul zilei:
"A băga în ceasul morţii"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Iacob, fiul lui Zevedeu
Sfântul Iacob, prăznuit astăzi, a fost fiul lui Zevedei şi fratele lui Ioan cuvântătorul de Dumnezeu. După chemarea lui Andrei şi Petru a fost chemat şi el cu fratele său de Mântuitor la apostolat. Aceştia îndată au urmat Domnului. Şi atâta i-a iubit încât unuia i-a dăruit a se rezema pe pieptul Său, iar celuilalt i-a dăruit să bea din paharul din care şi El a băut.

Atâta râvnă aveau pentru Dânsul încât au pornit să pogoare foc din cer ca să topească pe cei care nu credeau. După patima şi înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos, Irod a poruncit ca fericitul Iacob să fie omorât, trimiţându-l al doilea mucenic la Stăpânul Hristos, după mucenicul Ştefan.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1974 - Decret al Consiliului de Stat prin care Institutul de Matematică din Iaşi, Institutul de Calcul din Cluj, Centrul de Statistică Matematică din Bucureşti, Observatorul Astronomic din Bucureşti, Institutul de Geografie din Bucureşti, Institutul de Lingvistică, Istorie Literară şi Folclor din Iaşi ale Academiei RSR trec în subordinea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, iar Centrul de Cercetări Fonetice şi Dialectale din Bucureşti - în subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste. Este o nouă etapă în dezmembrarea Academiei RSR, reducerea ei la un rol mai mult formal, ţel urmărit cu deosebită tenacitate şi continuitate de Nicolae şi Elena Ceauşescu.
ÎN LUME
1991 - Un ciclon care a lovit Bangladeshul a dus la uciderea a 138.000 de oameni.
NĂSCUŢI LA 30 APRILIE
1662 - Regina Maria a II-a a Angliei (m. 1694);
1870 - Compozitorul Franz Lehar (m. 1948).

 

Click istoric
La 30 aprilie 1896 se adoptă Legea învăţământului primar şi normal-primar (Legea Poni), care diferenţiază timpul de studiu (cinci ani la sate şi patru ani la oraşe pentru aceeaşi programă); se înscrie, pentru prima oară, înfiinţarea de grădiniţe de copii în mediul rural, precum şi a cursurilor pentru adulţi; se aduc multe îmbunătăţiri în special planurilor şi programelor de învăţământ ale şcolilor normale, introducându-se pentru prima dată psihologia ca obiect de studiu. Prin aceeaşi reglementare se înfiinţează Casa şcolilor, care va avea în atribuţie administrarea fondurilor destinate construirii de edificii şcolare şi achiziţionarea mobilierului aferent.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Ziua dedicată zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, viilor şi livezilor se numeşte Armindeni, sărbătorit la 1 mai în Transilvania, Banat, Bucovina, Moldova, şi la 23 aprilie (Sângiorz), în Muntenia şi Oltenia.

În Ţara Lăpuşului, el este celebrat la Rusalii. Obiceiurile specifice acestei zile sunt: împodobirea cu ramura verde, substitut al zeului vegetaţiei, a stâlpilor porţilor şi caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor, pentru protecţia oamenilor şi animalelor de spiritele malefice; implantarea în curţile caselor, în mijlocul satelor, la stânele oilor, în ţarină a unei prăjini înalte, cu ramuri verzi în vârf, sau chiar a unui arbore întreg, curăţat până spre vârf de crengi şi împodobit cu cununi de flori şi spice de grâu.
  Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
30 APRILIE 1935
"Azi-dimineaţă, la 4:00, m-am trezit cu o angoasă de nesuportat" (Julien Green)

  "Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar