x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 12 iulie 2004

Luni 12 iulie 2004

12 Iul 2004   •   00:00

Este a 194-a zi a anului.
Au mai ramas 172 zile

PROVERBUL ZILEI:

" Vita uscata s-o tai, ca mai bun rod ti-o da " - pe cele netrebnice sa le indepartezi, ca mai bune sa dobandesti

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 05:35
  • apune la 21:04

    Luna
  • Luna noua - 17 iulie
  • Primul patrar - 25 iulie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Sf. Mc. Proclu si Ilarie;
  • Sf. Veronica

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Ioan Gualberto

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • Sf. Mc. Proclu si Ilarie

    Zodia Rac (22 iunie - 21 iulie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie au trait in cetatea Calipta, pe vremea imparatiei lui Traian si au fost dati la chinuri, pentru Hristos, lui Maxim dregatorul. Mai intai a fost prins Sfantul Proclu, care, cu toate ca a fost supus la chinuri groaznice, a rabdat cu vitejie, negraind nimic, doar privea spre cer. Dumnezeu a ascultat rugaciunea Sfantului Proclu, rostita in drum spre cetatea Calipta si astfel, Maxim dregatorul, ca sa-si continuie calatoria, a trebuit sa marturiseasca credinta: a scris acesta pe o hartie si indata s-au pornit caii si ostasii. Imediat dupa ce au ajuns aici, Sf. Proclu a fost omorat cu sageti. Sfantul Ilarie, aflandu-se inchis, a marturisit ca este crestin si, dupa mai multe chinuri, i-a fost taiat capul.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1948 - Biblioteca Fundatiei Universitare "Carol I" este transformata in Biblioteca Centrala a Universitatii din Bucuresti
  • 1986 - A murit actorul George Calboreanu (teatru: "Apus de soare", "O noapte furtunoasa", "Avarul", "Regele Lear"; film: "Badaranii", "Neamul Soimarestilor", "Ultimele zile ale verii")
  • 1993 - Criticului Nicolae Manolescu i se confera ordinul francez "Ofiter al ordinului artelor si literelor"

    In lume:

  • 1876 - In SUA, fratii John W. si Isaiah G. Hyatt, tipografi, au inceput fabricarea industriala a celuloidului. Acesta devine, dupa 1889, suportul ideal al imaginii fotografice
  • 1960 - Franta accepta sa acorde independenta statelor Dahomey, Nigeria, Volta Superioara, Coasta de Fildes, Ciad, Africa Centrala si Congo
  • 1977 - In SUA, Jimmy Carter aproba dezvoltarea programului de fabricare a bombei cu neutroni

    NASCUTI PE 12 iulie

  • 1909 - Filosoful Constantin Noica, membru titular post-mortem al Academiei Romane
  • 1912 - Monahul si scriitorul Nicolae Steinhardt ("Intre viata si carti", "Incertitudini literare", "Prin altii spre sine", "Jurnalul fericirii", "Daruind, vei dobandi")
  • 1822 - Milton Waldo Hanchett, inventatorul scaunului de dentist.

    CLICK ISTORIC

    Astazi se implinesc 95 de ani de la nasterea filosofului si eseistului roman Constantin Noica. Provine dintr-o familie cu radacini aromane din comuna Vitanesti, judetul Teleorman. In anul 1919, statul roman adopta calendarul gregorian, din acest motiv in fisele bibliografice data de nastere a eseistului este una dubla: 12 si 25 iulie. In 1931 a absolvit Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti, avand ca profesor pe Nae Ionescu. In anii razboiului este referent pentru filozofie la Institutul Romano-German de la Berlin. In 1958 este condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru faptul de a fi pus in circulatie si discutat conspirativ cartea lui Emil Cioran "Istorie si utopie". Este eliberat in 1964, impreuna cu alti detinuti politici. Din 1965 a lucrat ca cercetator la Centrul de Logica al Academiei Romane. Ultimii ani din viata si i-a petrecut la Paltinis. A decedat la 4 decembrie 1987.

    Credinte populare, traditii, semne

    Avand in general un caracter fast, zilei de luni i se asociaza inceputul. Astfel, lunea are potentialitate benefica, dar orice intreprindere nereusita se poate extinde, prin analogie, asupra intregii saptamani. O alta nota dominanta este cea de curatenie, marcata de post, avand ca obiectiv viata de apoi. Nu este o zi propriu-zisa a mortilor, ci a viilor care se pregatesc pentru moarte, care se ingrijesc de sufletul lor. Purificarea prin post poate avea efecte benefice si asupra vietii postitorului, nu numai asupra mortii lui. Printre muncile interzise cu desavarsire erau spalatul, manipularea oualor (din cauza apropierii mortii), imprumuturile de tot felul, plecatul la drum. Daca in aceasta zi a saptamanii se croieste panza pentru albituri, cel ce le va purta va trai mult. Se spune ca luni a fost facut de catre Dumnezeu barbat si ca este pastratorul cheii de la cea dintai poarta a cerului. Lunea este ziua cea mai curata.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar iulie