x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 27 aprilie 2009

Luni 27 aprilie 2009

27 Apr 2009   •   00:00

Este ziua 117 a anului - Au mai rămas 248 de zile



Soarele
Răsare la 6:12
Apune la 20:15

Luna
Răsare la 7:11
Apune la 23:36

Primul pătrar (Luna în creştere)
1 mai

Lună plină
9 mai

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
17 mai

Lună nouă
24 mai

Proverbul zilei:


"Cu un cuvânt subţire"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Sf. Sfinţit Mucenic Simeon, ruda Domnului; Sf. Ap. Aristarh, Marcu şi Zinon


Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon a trăit pe vremea împăratului Traian. Acest fericit s-a învrednicit a avea două nume. El este cunoscut ca Simon şi Simeon. Era nepotul lui Iosif şi frate al lui Iacov. Hristos L-a numit pe Simeon frate şi L-a uns preot pentru a-I vesti a doua venire. Simeon i-a îndreptat la lumină pe cei rătăciţi, a răbdat pedepse îngrozitoare pentru dreapta credinţă. A fost prins de păgâni, după porunca lui Attic antipatul. După multe chinuri, pe cruce fiind pironit, ca şi Hristos Domnul, Sfântul Simeon şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Credinţe populare, tradiţii, semne


În satele din sudul României se efectua în Sâmbăta Floriilor un ceremonial complex. Sub influenţa creştinismului, acesta a fost numit Lazăr sau Lăzărică. Una dintre fetele colindătoare, Lăzăriţa, se îmbrăca mireasă şi, împreună cu celelalte surate, colinda în faţa ferestrelor caselor din sat. Aceasta se plimba în cercul format de suratele ei care povestesc drama eroului vegetaţiei Lazăr sau Lăzărică: plecarea cu oile de acasă, urcarea în copac pentru a tăia animalelor frunză, căderea şi moartea lui neaşteptată, căutarea îndelungată şi găsirea trupului neînsufleţit de către surioare, aducerea acasă a trupului neînsufleţit, scalda rituală în lapte dulce şi îmbrăcarea defunctului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei pe sub nuci. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric


La 27 aprilie 1521 a murit celebrul navi-gator Fernando de Magellan (n. 1480), ucis de băştinaşii din Filipine. A fost primul care a navigat spre Vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia, primul european care a navigat în Oceanul Pacific, primul care a condus o expediţie în jurul lumii. A părăsit Spania în anul 1519, la conducerea unei mici flote compuse din mai multe corăbii. După luni de încercări şi o corabie pierdută, el a găsit o poartă spre Oceanul Pacific, locul care a rămas cunoscut ca Strâmtoarea Magellan. În 1522, nava cunoscută sub numele de "Victoria" a ancorat pe ţărmurile Spaniei, punând capăt primei călătorii în jurul lumii din istorie.

S-a întâmplat azi


În România

1962 - Sesiune extraordinară a Marii Adunări Naţionale, cu participarea a 11.000 de ţărani din toate zonele ţării, consacrată încheierii colectivizării agriculturii, căreia ţărănimea i-a opus o rezistenţă activă, uneori violentă; "în numele luptei împotriva chiaburilor - după mărturisirea lui Gh. Gheorghiu-Dej -, peste 80.000 de oameni, majoritatea ţărani muncitori, au fost arestaţi şi trimişi în judecată, iar dintre ei, peste 30.000 au fost judecaţi în procese publice";

1972 - Inaugurarea Muzeului Curtea Veche de la Palatul Voievodal din Bucureşti.

În lume

1994 - Ziua Libertăţii în Africa de Sud. Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

Născuţi la 27 aprilie

1791 - Sammuel Finley Morse, inventatorul alfabetului care-i poartă numele (n. 1872);

1968 - Cristian Mungiu, regizor şi scenarist.

×
Subiecte în articol: calendar