Este ziua a 185-a a anului ● Au mai ramas 180 de zile
Soarele
Rasare la 5:36 ● Apune la 21:03
Luna
Rasare la 9:04 ● Apune la 22:47
● Primul patrar (Luna in crestere) 8 iulie ● Luna Plina 15 iulie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 23 iulie ● Luna Noua 30 iulie
Sarbatoare crestina: Sf. Andrei, Arhiep. Cretei; Cuv. Marta
Astazi este praznuit Sfantul Andrei, Arhiepiscopul Cretei. Acesta era din cetatea Damascului. S-a nascut din parinti iubitori de Dumnezeu, care l-au dat sa invete Sfintele Scripturi. A fost facut cleric de Teodor, Patriarhul cetatii sfinte Ierusalim. La cel de-al saselea Sinod ecumenic a fost insarcinat de patriarhul sau cu marturisirea de credinta a Ierusalimului. Pentru judecata si bunatatea ce avea a fost numit diacon al bisericii celei mari, iar dupa aceea a fost ales arhiepiscop al Cretei. A innoit bisericile lui Dumnezeu si a zidit din temelie, in cinstea Maicii Domnului, Biserica Vlahernei. Intr-un loc numit Ieriso, situat in Insula Militene, si-a primit sfarsitul vietii sale, lasand numeroase scrieri cu caracter crestin.
Credinte populare, traditii, semne
Cicoarea (Cichorium intybus L.) din familia Copositae este o planta care creste prin fanete, locuri virane si pe marginea drumurilor, invocata in farmece de fetele necasatorite ca sa puna pe jar inima petitorilor. Se credea ca tinerele care o puneau sub capatai impreuna cu camasa celor doriti ii vedeau in vis, iar cele care se afumau sau se spalau cu floarea de cicoare scapau de urat si de farmecele vrajitoarelor. Intr-o frumoasa legenda transilvaneana, cicoarea este asociata cu zana florilor care se spala cu roua inainte de rasaritul Soarelui pentru a nu fi vazuta de cineva. Fiind zarita intr-o dimineata de Soare, acesta s-a indragostit de ea si a trimis doi luceferi s-o peteasca. Zana pamanteana ii refuza. De atunci se spune ca cicoarea sta tot timpul cu ochii dupa Soare pana toamna tarziu, iar florile ei se strang seara, la apus, si se desfac dimineata, la rasarit. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 4 iulie 1776 s-a semnat Declaratia de Independenta a coloniilor engleze din America de Nord la Philadelphia, in cadrul Congresului reprezentantilor celor 13 colonii britanice, autorul sau fiind Thomas Jefferson. Ziua de 4 iulie va deveni sarbatoarea nationala a SUA. Conflictul dintre colonistii englezi si metropola lor, Anglia, a izbucnit pe fondul unor vechi nemultumiri legate de politica britanica fata de colonii, in 1774, prin "Partida de ceai de la Boston" in urma careia un grup de colonisti deghizati in indieni au aruncat in mare incarcatura de ceai a vaselor britanice ancorate in port. Declaratia de Independenta din 1776 va reprezenta baza pe care va fi conceputa Constitutia SUA din 1787.
S-a intamplat azi
In Romania
● 1864 – Decret domnesc privind infiintarea Universitatii din Bucuresti cu facultatile de Drept, Filozofie (Litere) si Stiinte. Primul rector al acesteia, ales la 15 septembrie, a fost juristul Ghe. Costa-Foru (1864-1872);
● 1924 – Legea minelor, impreuna cu altele adoptate in aceasta perioada, exprima conceptia economica a liberalilor "prin noi insine", privind exploatarea bogatiilor tarii prin colaborarea dintre stat si capitalul privat autohton;
● 1940 – Se formeaza un guvern prezidat de Ion Gigurtu, cu o participare cu totul limitata a unor reprezentanti ai Garzii de Fier. Horia Sima, seful Miscarii legionare, devine membru al Guvernului, dar demisioneaza dupa cateva zile. Noul guvern anunta noua orientare a Romaniei spre Axa.
In lume
● 1827 – Sclavia este abolita in statul New York;
● 1987 – In Franta, fostul sef al Gestapo-ului Klaus Barbie este condamnat la inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii.
Nascuti la 4 iulie
● 1900 – Louis Armstrong, artist (m. 1971);
● 1927 – Gina Lollobrigida, actrita.