x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 4 iulie 2011

Luni 4 iulie 2011

03 Iul 2011   •   21:00

Este ziua a 185-a a anului ● Au mai ramas 180 de zile

Soarele
Rasare la 5:36 ● Apune la 21:03

Luna
Rasare la 9:04 ● Apune la 22:47
● Primul patrar (Luna in crestere) 8 iulie ● Luna Plina 15 iulie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 23 iulie ● Luna Noua 30 iulie

Sarbatoare crestina: Sf. Andrei, Arhiep. Cretei; Cuv. Marta
Astazi este praznuit Sfantul Andrei, Arhiepiscopul Cretei. Acesta era din cetatea Damascului. S-a nascut din parinti iubitori de Dumnezeu, care l-au dat sa invete Sfintele Scripturi. A fost facut cleric de Teodor, Patriarhul cetatii sfinte Ierusalim. La cel de-al saselea Sinod ecumenic a fost insarcinat de patriarhul sau cu marturisirea de credinta a Ierusalimului. Pentru judecata si bunatatea ce avea a fost nu­mit diacon al bisericii celei mari, iar dupa aceea a fost ales arhiepiscop al Cretei. A innoit bisericile lui Dumnezeu si a zidit din temelie, in cinstea Maicii Domnului, Biserica Vlahernei. Intr-un loc numit Ieriso, situat in Insula Militene, si-a primit sfarsitul vietii sale, lasand numeroase scrieri cu caracter crestin.

Credinte populare, traditii, semne
Cicoarea (Cichorium intybus L.) din familia Copositae este o planta care creste prin fanete, locuri virane si pe marginea drumurilor, invocata in farmece de fetele necasatorite ca sa puna pe jar inima petitorilor. Se credea ca tinerele care o puneau sub ca­pa­tai impreuna cu camasa celor doriti ii vedeau in vis, iar cele care se afumau sau se spalau cu floarea de ci­coa­re scapau de urat si de farmecele vra­ji­toarelor. Intr-o frumoasa legenda transil­vaneana, cicoarea este asocia­ta cu zana florilor care se spala cu ro­ua inainte de rasaritul Soarelui pentru a nu fi vazuta de cineva. Fiind za­ri­ta intr-o dimineata de Soare, acesta s-a indragostit de ea si a trimis doi lu­ceferi s-o peteasca. Zana pa­man­tea­na ii refuza. De atunci se spune ca cicoarea sta tot timpul cu ochii dupa Soare pana toamna tarziu, iar flo­rile ei se strang seara, la apus, si se desfac dimineata, la rasarit. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 4 iulie 1776 s-a semnat Declaratia de Independenta a coloniilor engleze din America de Nord la Philadelphia, in cadrul Congresului reprezen­tan­ti­lor celor 13 colonii britanice, autorul sau fiind Thomas Jefferson. Ziua de 4 iulie va deveni sarbatoarea nationala a SUA. Conflictul dintre colonistii englezi si metropola lor, An­glia, a iz­buc­nit pe fondul unor ve­chi ne­mul­tu­miri legate de politica britanica fata de colonii, in 1774, prin "Partida de ceai de la Boston" in urma ca­reia un grup de colonisti deghizati in indieni au aruncat in mare in­car­ca­tu­ra de ceai a vaselor britani­ce ancorate in port. Declaratia de Independenta din 1776 va reprezenta baza pe care va fi conceputa Constitutia SUA din 1787.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1864 – Decret domnesc privind infiintarea Universitatii din Bucuresti cu facultatile de Drept, Filozofie (Litere) si Stiinte. Primul rector al acesteia, ales la 15 septembrie, a fost juristul Ghe. Costa-Foru (1864-1872);
● 1924 – Legea minelor, impreuna cu altele adoptate in aceasta perioada, exprima conceptia economica a liberalilor "prin noi insine", privind exploatarea bogatiilor tarii prin colaborarea dintre stat si capitalul privat autohton;
● 1940 – Se formeaza un guvern prezidat de Ion Gigurtu, cu o partici­pare cu totul limitata a unor reprezentanti ai Garzii de Fier. Horia Sima, seful Miscarii legionare, devine membru al Guvernului, dar demisioneaza dupa cateva zile. Noul guvern anunta noua orientare a Romaniei spre Axa.

In lume
● 1827 – Sclavia este abolita in sta­tul New York;
● 1987 – In Franta, fostul sef al Gestapo-ului Klaus Barbie este condamnat la inchisoare pe viata pentru crime impotriva umanitatii.

Nascuti la 4 iulie
● 1900 – Louis Armstrong, artist (m. 1971);
● 1927 – Gina Lollobrigida, actrita.

×