● Ziua diplomaţiei române ● Este ziua 244 a anului ● Au mai rămas 121 de zile
Soarele
Răsare la 6:38 ● Apune la 19:52
Luna
Răsare la 18:20 ● Apune la 3:07
● Lună plină 4 septembrie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 12 septembrie ● Lună nouă 18 septembrie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 26 septembrie
Sărbătoare creştină: Cuv. Simeon Stâlpnicul şi Marta, mama sa (Începutul anului bisericesc).
Biserica prăznuieşte astăzi Indictul ("indiction" la romani înseamnă poruncă şi arătare). Romanii începeau anul la 1 septembrie, la Indiction. În această zi, Iisus Hristos a intrat în Sinagoga iudeilor dându-i-se cartea Prorocului Isaia. El a deschis-o la pagina unde era scris: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, a vindeca pe cei zdrobiţi la inimă, a propovădui robilor slobozenie şi orbilor vedere. A slobozi pe cei sfărâmaţi întru uşurare, a propovădui anul Domnului cel primit". După aceea, Iisus i-a dat cartea slugii şi s-a aşezat spunând: "Că astăzi s-a plinit Scriptura aceasta în urechile voastre". Tradiţia spune că şi poporul evreu a intrat în Ţara Făgăduinţei în luna septembrie.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Simeon Stâlpnicul, celebrat la 1 septembrie, ar ţine vânturile într-un butoi pentru a le da drumul când crede el de cuviinţă. Odată, supărat pe Dumnezeu care i-a luat unicul copil, a legat vânturile spunând: "Mi-ai luat tu copilul, n-am să mai dau nici eu vânt la lume!". Pe pământ se înmulţiseră bolile, oamenii mureau pe capete, "căci vântul e ca o scăldătoare, curăţă totul". Pentru a-l convinge să dea drumul vântului, Dumnezeu cere ajutor tuturor vieţuitoarelor. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
Astăzi se împlinesc 65 de ani de la moartea prozatorului Liviu Rebreanu.
S-a născut la 27 noiembrie 1885, în satul Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud. Debutează la revista "Luceafărul" din Sibiu, în 1908, cu nuvele. În 1920 apare romanul "Ion", care reprezintă primul mare succes al său, obţinând Premiul Academiei Române. Doi ani mai târziu apare romanul "Pădurea spânzuraţilor", care va fi tradus între anii 1928-1959 în peste 10 limbi. Anul 1920 reprezintă momentul crucial al carierei literare a lui Liviu Rebreanu. Odată cu apariţia lui "Ion", scriitorul nu numai că a intrat decisiv în conştiinţa criticii literare, dar şi-a câştigat titlul de primul mare romancier modern român.
S-a întâmplat azi
În România
● 1600 - Nobilimea refuză să participe la Dieta de la Sebeş, proclamă insurecţia şi alege conducător pe Ştefan Csáki. George Basta, comandantul trupelor imperiale, se alătură nobilimii;
● 1893 - Legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale (în locul unităţilor de dorobanţi), subordonată ministerelor de Interne, de Justiţie şi de Război; potrivit acestei legi, se înfiinţează circa 8.000 de posturi de jandarmi comunali, 1.260 de jandarmi judeţeni şi 69 de ofiţeri.
În lume
● 1923 - Un cutremur a devastat Tokio şi Yokohama omorând aproape 100.000 de oameni;
● 2004 - Începe criza ostaticilor de la şcoala din Beslan: un grup înarmat de terorişti a luat ostatici sute de elevi şi adulţi în oraşul rusesc Beslan, din Osetia de Nord.
Născuţi la 1 septembrie
● 1910 - Olga Necrasov, antropolog, academician (m. 2000);
● 1957 - Gloria Estefan, cântăreaţă.
Citește pe Antena3.ro