x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 24 februarie 2009

Marţi 24 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    24 Feb 2009   •   00:00

Dragobete /
Este ziua 55 a anului / Au mai rămas 310 de zile



Dragobete

Este ziua 55 a anului

Au mai rămas 310 de zile

Soarele

Răsare la 7:01
Apune la 17:57

Luna

Răsare la 6:35
Apune la 17:29

Lună nouă

25 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)

4 martie

Lună plină

11 martie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
18 martie

Proverbul zilei:


“A pus-o de mămăligă cu lemne verzi”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului


Capul Sfântului a fost descoperit prima oară de doi monahi, în casa lui Irod. Ei au înmânat capul unui olar, care aducea rămăşiţelor slăvire pentru a avea casa binecuvântată. Înainte de a muri a lăsat capul în grija surorii lui, avertizând-o să nu-i mişte locul, ci numai să-l cinstească. După stingerea din viaţă a femeii, capul Botezătorului a ajuns în cele din urmă la Eustatiu, monah şi preot, şi a rămas în peştera acestuia până în vremea lui Marcel, când a fost găsit şi aşezat într-o biserică, unde a făcut nenumărate tămăduiri şi minuni.

Credinţe populare, tradiţii, semen


Dragostea curată a tinerilor este asociată de români cu ciripitul şi împerecherea păsărilor de pădure puse sub protecţia unei îndrăgite reprezentări mitice, Dragobetele, sărbătorit în Calendarul popular în ziua de 24 februarie. Dragobetele este deschizătorul dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile carpatice. La Dragobete păsările se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile în care îşi vor creşte puii. Din acest motiv, ziua se numeşte, sugestiv, în unele aşezări din nordul Olteniei, Logodna sau Însoţitul Păsărilor. Se spune că păsările neînsoţite în această zi rămân stinghere şi fără pui până în ziua de Dragobete a anului viitor. În această zi fetele şi feciorii ies la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1821 – Mihai Şuţu, domnul Moldovei, solicită ţarului trimiterea unui corp de oaste rus în Moldova;

1870 – Se inaugurează oficial Monetăria Statului, unde se bat primele monede de aur (20 de lei) şi de argint (1 leu) – atribut al suveranităţii – cu efigia lui Carol I şi cu legenda de “Domnul României”;

1987 – În urma rezultatului meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, echipa Steaua a cucerit Supercupa Europei. Singurul gol al meciului a fost marcat de Gheorghe Hagi.

În lume


1918 – Estonia îşi proclamă independenţa faţă de Rusia;

1942 – Inaugurarea postului de radio american Vocea Americii;

1946 – Juan Perón este ales preşedintele Argentinei.

Născuţi la 24 februarie


1463 – Giovanni Pico della Mirandola, umanist (m. 1494);

1974 – Mircea Badea, jurnalist.

Click istoric


La 24 februarie 1960 a avut loc procesul pentru “crimă de uneltire contra ordinii sociale”, intentat lui Constantin Noica, Constantin C. (Dinu) Pillat, Sandu Lăzărescu, Gheorghe Florian, Arsavir Acterian, Constantin Ranetti, Nicolae Radian, Aurelian Vlad, Constantin Răileanu, Vladimir Streinu, Ion Mitucă, Emanoil Vidraşcu, Marietta Sadova, Alexandru Paleologu, Nicu-Aureliu Steinhardt, Beatrice Strelisker, Teodor Enescu, Remus Niculescu, ş.a. Inculpaţii, acuzaţi că au citit şi discutat cărţi şi manuscrise de filozofie ale unor români “de dincolo” sau pentru relaţiile unora dintre ei cu ambasadele americană, britanică, franceză etc., sunt condamnaţi la ani grei de puşcărie.

×
Subiecte în articol: calendar